Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudikbo förste patienten i vårdprojekt

Tack vare en kamera, datorskärm och videolänk får Tommy Lantz i Saltvik utanför Hudiksvall sin parkinsonmedicin inställd medan han är hemma.

Tommy Lantz i Saltvik utanför Hudiksvall har tät kontakt med sin läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. En fjärrstyrd kamera, datorskärm, touchskärm och videolänk är allt som behövs för att Tommy Lantz ska kunna vara hemma medan hans nya medicin provas ut, i stället för att ligga på sjukhus.

För honom betyder det mycket att kunna vara kvar hemma. Dels är det svårt, stressande och tröttande för honom att resa och att vara inlagd, dels får han en säkrare och effektivare inställning av sin medicin om den provas ut medan han är hemma. En sjuksköterska finns också tillgänglig under utprovningen, antingen genom uppkoppling eller i närheten med högst en timmes inställelsetid.

Hos Tommy Lantz finns sambon Kerstin Samnell på plats och hjälper till att sätta i gång medicinpumpen på morgonen.

– Jag är helt lugn. När vi blir klar med det här kommer det att bli jättebra, säger Tommy Lantz.

Tidigare har Tommy Lantz tagit sin medicin mot Parkinsons sjukdom i tablettform en gång i timmen. Nu har han en sond i näsan, som är kopplad till en medicinpump. Pumpen ger honom medicin direkt ner i magen. När läkarna har hittat rätt dos kommer han att få en sond inopererad, som ska ge honom en jämn medicindos dygnet runt.

I början behöver läkarna koppla upp sig för kontakt flera gånger per dag. Tommy Lantz får visa hur han kan röra händerna, stå och gå.

– Med hjälp av det jag ser i kameran kan jag få en ganska bra uppfattning, säger Peter Grenholm, läkare vid Akademiska sjukhuset.

Kameran är ingen vanlig webbkamera och det är viktigt att säkra sekretessen, vilket man har tänkt på i projektet och inför framtiden. Läkarna tror nämligen att metoden, som kallas telemedicin, kommer att utveckla vården till att bli mer flexibel i framtiden.