Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudikbo åtalas för insiderhandel med Hexatronic-aktier

En Hudiksvallsbo åtalas nu för insiderbrott i samband med att Hexatronic köpte Ericssons fabrik i Hudiksvall.

Hudiksvallsbon köpte 11 500 aktier i Hexatronic dagen innan köpet blev känt för allmänheten, aktiekursen steg och mannen gjorde en vinst på drygt 33 000 kronor.

För allmänheten blev det känt genom ett pressmeddelande den 15 oktober 2013 att Hexatronic förde diskussioner om att köpa Ericssons fabrik.

Att Hudiksvallsbon kände till att affären var på gång, framkom i samband med hans kontakt med banken den 14 oktober.

I ett mejl till banken skriver han att han vet att Hexatronic kommer att köpa kabelverksamheten i Hudiksvall och att det troligen blir officiellt nästa dag. Han skriver att han funderar på att köpa aktier i bolaget.

Banken och Finansinspektionen gör bedömningen att mannen handlat på information som inte var offentlig. Mannen har inte heller tidigare handlat på den lista där bolaget var noterat.

Hudiksvallsbon hävdar i förhör att informationen var känd i en större krets.

– Vill man veta vem Ericsson pratade med så kunde man ta reda på det, uppger han enligt ekobrottsmyndighetens protokoll.

Hudiksvallsbon säger till sitt försvar att allt annat än att det redan var känt verkar orimligt, med tanke hur allting snurrat runt i media.

Han har dock inte kunnat bevisa någon sådan publicering i media.

Kursen påverkades inte särskilt starkt av pressmeddelandet, men Finansinspektionen bedömer att informationen ändå var tänkt att påverka aktiekursen i positiv riktning.

Åklagaren har inte angett vilket straff som bör utdömas, men den som döms för insiderbrott riskerar fängelse i högst två år.