Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudik och Nordanstig vinner

Det blev lite av bingo för Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner då utredningen av det kommunala utjämningssystemet presenterades i går.
För Hudiksvall innebär justeringen av systemet ett tillskott på 487 kronor per invånare. För Nordanstig blev tillskottet ännu större, hela 1 738 kronor.
Det blir cirka 18 miljoner extra till Hudiksvall varje år, och för Nordanstig förstärks kommunens inkomst med nära 17 miljoner kronor.

Annons

Det här är naturligtvis mycket positivt för båda kommunerna. Och även för landstinget innebär den föreslagna förändringen ett ganska ordentligt tillskott.

Dessutom får det nog betraktas som sannolikt att den föreslagna förändringen kommer att genomföras. För det är en enig kommitté, alltså utan reservationer, som överlämnar betänkandet efter tre års arbete.

Från en del håll har det naturligtvis riktats kritik mot förslaget. Och det är till stora delar från de kommuner som drabbas negativt. En del av dem är kommuner i området runt Stockholm som är kritiska mot att de tvingas att skicka pengar till kommuner i glesbygden. Detta är dock helt felaktigt. Visst tvingas dessa kommuner att avstå för skattepengar som deras invånare har betalat in, men utjämningen i Stockholms län sker inom regionen.

Det är svårt att utforma ett kommunalt utjämningssystem som är rättvist och inte som inte missgynnar kostnadseffektivisering och inkomstförstärkningar. Men det behövs, och förhoppningsvis så har man lyckats bra den här gången.

Extra positivt är att man är överens över partigränserna om förslaget.

Mer läsning

Annons