Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudik nästa för Hattresan

/

En av de tre som kandiderar till uppdraget som ny partiledare för Centerpartiet kommer i dag till Hudiksvall. Det är Anna-Karin Hatt som har gett sig ut på vad hon – lite smålustigt – har valt att kalla för Hattresan.

Annons

Resan som inleddes i går i Härnösand ska ta Hatt genom landet under tre veckor för att möta centermedlemmar och med dem diskutera hennes syn på hur Centerpartiet ska profilera sig som ett varmt grönt socialliberalt parti, med målsättningen att åter bli ett brett allmänborgerligt och tongivande parti. Som på Thorbjörn Fälldins tid, något gärna väljer att markera.

Därför var det kanske heller inte så konstigt att det första medlemsmötet, som hölls i går kväll, var förlagt till Ramvik – Fälldins hemvist.

Hudiksvall blir i dag andra stoppet på resan som kommer att rulla fram till den 21 augusti då den första av tre nationella kandidatutfrågningar ska hållas i Göteborg.

Det här ger centerpartisterna i Hudiksvall, och för den delen hela Hälsingland, ett utmärkt tillfälle att lyssna på vad Hatt vill göra om hon får medlemmarnas förtroende att leda partiet. Men också att ställa frågor och komma med synpunkter på hur de anser att Centerpartiet ska utvecklas framöver.

Rekommendationen till centermedlemmarna att verkligen nyttja detta tillfälle kan inte bli mycket större. Om det ska finnas någon mening med en sådan öppen process som Centerpartiet nu har valt för sitt val av partiledare är det viktigt att medlemmarna också deltar i den.

Det handlar också om vilken väg som Centerpartiet ska välja framöver. Även om det inte skiljer överdrivet mycket politiskt mellan de tre kandidaterna kommer det onekligen att ha en stor betydelse för partiet vem man väljer till ny partiledare.

Anna-Karin Hatt har sin idé för vilken strategisk inriktning som partiet bör välja. Annie Lööf, som fram till den gångna helgen då hon gifte sig hette Johansson, har en annan. Och Anders W Jonsson en tredje.

Deras förmåga att kommunicera det politiska budskapet skiljer sig också åt. På samma sätt förhåller det sig med sättet på vilket de avser att leda partiet och med vilken trovärdighet och förmåga som kommer att kunna genomföra den förnyelse av partiet som kommer att bli avgörande för framtiden.

Hatt har som nära medarbetare till Maud Olofsson, bland annat som stabschef under tiden i opposition och som statssekreterare i statsrådsberedningen, haft ett stort inflytande över Centerpartiets politiska inriktning. Men är för den delen inte okritisk mot partiets agerande inför och under valrörelsen 2010. Tvärtom.

Hatt menar att C blev alldeles för nischat till de politiska områden där partiet har departementsansvar. För att undvika att det upprepas vill Hatt alltså göra Centerpartiet till ett brett allmänborgerligt parti, som på sikt kan bli inte bara tongivande utan också samhällsbärande.

Det är dock viktigt att påpeka att det inte rör sig om en sådan omstöpning av partiet som den Fredrik Reinfeldt gjorde med de nya Moderaterna. Reinfeldt la till stora delar ideologin åt sidan och lät pragmatism och försiktighet styra i stället, allt för att undvika att stöta sig med potentiella väljare som tidigare lagt sin röst på Socialdemokraterna.

Hatt vill i stället låta visionerna och idéerna, av vad hon beskriver som en varm och grön socialliberalism, vara styrande.

Om det är rätt idéer och om Hatt har vad som krävs för att genomföra det är det upp till Centerpartiets medlemmar att avgöra. En bra möjlighet till att undersöka om så är fallet har de i dag. Det vore dumt att inte nyttja den.

Mer läsning

Annons