Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudik mot Rasism mobiliserar mot hatet

Medlemmarna i Hudik mot rasism har en otäck känsla om att hatet har spritt sig.
Samtidigt märker de att fler än någonsin är beredda att sträcka ut en hand till de som flyr från krig och förföljelse.

Annons

När Hudik mot rasism på lördagen bjöd in Bilan Osman från Expo var det Sverigedemokraterna som stod på programmet.

Läs mer: En dag för antirasism

– Flyktingfrågan har blivit allt mer polariserad. Visst finns det hat men vi är också fler än någonsin som sätter ner foten, sa Kristina Wicksell, ordförande i Hudik mot rasism.

Läs mer: Hjälpgala samlade in 100 000 kronor till flyktinghjälp

Hon hade hoppats på att många skulle komma och lyssna på föredraget men hade inte vågat hoppas på att 140 personer skulle bänka sig för att lyssna.

Eftermiddagen inleddes med att två brev lästes upp för publiken.

Det första var skrivit av en ung svensk flicka som efter att ha rest över Atlanten skrev till sina föräldrar och redogjorde för en plågsam resa, men med hopp om en ljusare framtid.

Det andra var skrivet av ett ensamkommande barn från Afghanistan som i sitt brev hem till sin mamma använde formuleringar som var slående lika det första.

George Rabat, flykting som numera bor i Hudiksvall, sjöng sedan två sånger innan Bilan Osman klev upp på scenen och ägnade sin föreläsning åt Sverigedemokraterna och hur hon såg på partiets ursprung.

– Vi vet alla hur det gick när ett nationalistiskt parti tog över i Tyskland. Och vi vet också vad som senare hände i forna Jugoslavien, sa Bilian Osman.

Den senaste tiden har både de svenska regeringspartierna och partier i oppositionen föreslagit rejäla skärpningar när det gäller det svenska flyktingmottagandet.

– Det är något som vi vill lyfta när vi har vår ljusmanifestation den 27 december, sa Kristina Wicksell.

Läs också: Rivstart för stödgala

De som tog sig till kulturhuset fick också fylla i en enkät på i vilka sammanhang de träffat på främlingsfientlighet och hur de då agerat.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna ge ut en handbok för Hudikborna om hur rasismen bäst kan bemötas, sa Kristina Wicksell.