Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudik i botten efter skolranking

När Lärarförbundet utsåg Sveriges bästa skolkommuner 2011 placerades Hudiksvall på plats 216, en försämring med 17 platser jämfört med förra året. Nordanstig, som hamnar på plats 209, har däremot klättrat sju placeringar i en jämförelse med i fjol.

Efter att ha sett resultaten har Elisabeth Swedman, ordförande för Lärarförbundet i Hudiksvall, främst reagerat på hur Hudiksvalls kommun sjunkit i ranking inom kategorin avtalspart, som avser de förutsättningar kommunen som samarbetspartner ger lärarna.

– Det är den största försämringen. Förra året låg vi på ungefär 80:e plats. Nu är vi nere på plats 206, säger hon.

Två andra områden där Hudiksvall visar på sämre resultat är inom lärartäthet och resultatet bland eleverna i årskurs nio, något Elisabeth Swedman menar att hänger ihop.

– Ju större undervisningsgrupper en lärare har, desto högre är riskerna för dåligt resultat, säger hon.

Sedan 2002 har Lärarförbundet utsett landets bästa skolkommuner. Rankingen bygger på 14 olika kriterier, där cirka hälften handlar om lärarna. Bland annat grundar den sig på andelen utbildade lärare, deras lön och antalet sjukskrivningar.

Inom kategorierna friska lärare och resurser visar Hudiksvall på förbättringar i jämförelse med fjolårets resultat.