Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudätande fiskar ger mjuka fötter

Man skulle kunna tro att vattnet var kolsyrat. Det är den spontana känslan när man först stoppar ner fötterna i akvariet. Under ytan simmar ungefär hundra stycken små fiskar omkring, redo för att börja tugga i sig döda hudceller.

De heter egentligen Kangal Garra Rufa, men brukar kallas fotvårdsfiskar eller doktorsfiskar. De är det allra senaste inom pedikyrvärlden och deras specialitet är att de äter döda hudceller.

Den som känner sig orolig över att fiskarna av misstag skulle råka ta ett för vasst bett kan vara lugnt luta sig tillbaka.

– De bara nibblar bort huden. De är väldigt mjuka i munnen, säger Carina Keisanen, som bland annat erbjuder fiskpedikyr, zonterapi och änglamassage på Friskhuset i Hudiksvall.

Det är bra om tånaglarna är omålade när man kommer till en behandling. Men att nyligen ha tagit bort nagellack med hjälp av aceton eller annat borttagningsmedel är absolut inte att rekommendera.

– Om fiskarna får i sig det kan de bli sjuka och dö, berättar Carina.

Det gäller också att inte ha några öppna sår eller skrubbsår på fötter, vrister eller nedre delen av benen. Anledningen till det handlar om hygienaspekten.

– Jag har vattentäta plåster här, ifall man skulle ha något litet sår. Men om det skulle röra sig om något större får man vänta tills det har läkt innan man kommer hit, säger Carina.

Själva fiskpedikyrbehandlingen inleds med ett fotbad och rengöring av fötterna. Därefter kan man föra ner dem i akvariet. Och i samma stund som fötterna glider ner under ytan kommer omkring hundra fiskar simmandes mot dem.

Det kittlar till när de sätter sina små munnar mot huden, i synnerhet när de nafsar på fotens undersida. Men det är inte obehagligt – tvärtom. Om man inte visste att mängder av små fiskar simmade omkring där nere skulle man lätt kunna tro att vattnet var kolsyrat. Det blir en slags mikromassage, samtidigt som den döda huden försvinner.

Ibland kan de lägga sig på akvariets botten för att vila en stund, innan de återupptar måltiden.

Carina berättar att de även får vanligt fiskfoder.

– Det är inte mycket näring i döda hudceller, säger hon.

I cirka en halvtimme tuggar fiskarna på för fullt innan det är dags för att plocka ur fötterna ur akvariet.

När jobbet är utfört för Carina försiktigt över dem till ett annat, betydligt större, akvarium – där de vanligtvis simmar omkring när de inte utför fotvårdsbehandlingar.

Efteråt går det lätt att konstatera att fiskarna har gjort ett bra jobb. Hård hud från såväl hälen och trampdynorna som mellan tårna är som bortblåst – eller rättare sagt uppäten.