Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HT:s chefredaktör: Ännu mer lokal journalistik – och fler granskningar

I dagarna är det ett år sedan jag blev chefredaktör för HT. Det har varit ett av de mest intressanta och spännande år jag har varit med om under mina drygt 25 år i branschen.
Kommande månader kommer till stor del att ägnas åt förberedelser för en ny milstolpe för den lokala journalistiken i Hudiksvall och Nordanstig.

Ny ägare, större lokalt fokus och med det större lokalt inflytande (och ansvar!) över både innehåll och ekonomi.

Vi har fått många glada tillrop över vår nygamla strategi och det har förstås stärkt oss i vår ambition att leverera så mycket och så viktig lokal journalistik som möjligt.

För ett år sedan identifierade vi – med hjälp av en läsarundersökning – en rad nyckelområden: krim/blåljus, näringsliv, vård och omsorg, och lokal sport. Vi inrättade också en samhällsgrupp som skulle göra bevakningen av våra två kommuner både vassare och mer fördjupande.

Sedan kom den tredje coronavågen och flyttade fokus och resurser till pandemin och dess konsekvenser, inte minst kaoset på Månsbacken i Delsbo.

Trots alla resurser som vi lagt på pandemin har vi gjort flera uppmärksammade granskningar: HHC:s sortering av ungdomsspelare, Nordanstigs bostäders bilaffärer som ledde till vd-byte och sommarens personalkris inom äldreomsorgen i Hudiksvall. Vi har också följt miljardrullningen kring sjukhusbygget, bara för att nämna några.

Vi har också berättat om eldsjälarna, idésprutorna och initiativen som utvecklar våra hemorter

Men vi har inte bara haft fokus på fel och brister. Vi har också berättat om det där andra som gör Hudiksvall och Nordanstig till två kommuner att vara stolta över; om eldsjälarna, idésprutorna och initiativen som utvecklar våra hemorter.

Vi har lyft fram lokala idrottstalanger som siktar mot toppen, och träffat före detta idrottsprofiler och berättat vad som hände efter att de försvann från sportspalterna.

Ett annat led i vår ambition att bevaka mer lokal sport är att alla fotbollsintresserade kan följa vartenda steg som HuFF tar under sin historiska säsong i division 1. En unik tv-satsning som vi vet uppskattas av många.

Vi har också haft flera uppskattade serier om det lokala näringslivet och människorna bakom företagslogotyperna, och välförtjänta Hudik- och Nordanstigsbor har bjudits på fika.

Vill att ni som läser ska reagera, tycka och tänka och förhoppningsvis känna er lite klokare

Utan att veta exakt vad som kommer att hända i höst så kan jag ändå utlova en rad publiceringar som kommer att väcka uppmärksamhet. För det är ju det vi vill, att ni som läser ska reagera, tycka och tänka och förhoppningsvis känna er lite klokare när ni lägger ifrån er tidningen, telefonen eller Ipaden.

En av höstens viktigaste uppgifter vid sidan av innehållsfrågorna är arbetet med att förbättra våra digitala publiceringar så att det lokala materialet som just du är intresserad av inte försvinner i flödet av journalistik från andra delar av landskapet. Ett stort och spännande projekt som kommer att synas, märkas och förhoppningsvis uppskattas.

Kryptiskt? Lite, men mer information kommer inom kort.

Avslutningsvis vill jag som vanligt veta vad ni läsare tycker och tänker om vårt jobb. Och jag vill veta vad ni vill läsa mer om och vad ni har fått mer än nog av. För när allt kommer omkring så spelar det ingen större roll hur vi organiserar och bygger vår verksamhet, om vi inte har en bra dialog med er läsare. Det är för er vi jobbar!

Hör av er på mattias.guander@helahalsingland.se eller på 0650-355 51.