Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HT:s chefredaktör: Andra coronavågen – när avstånd blir ett tecken på närhet

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

De nötta avståndsmarkeringarna vid butikskassorna är inte längre en påminnelse om en kaosartad vår. De är viktigare än någonsin, just när många av oss trodde att livet var på väg att återgå till något som åtminstone liknar det vi kallar det normala.

I måndags skärptes coronarestriktionerna till slut även i Gävleborg. Efter förra veckans uppmärksammade nationella beslut om skärpta krav på restaurangbranschen ska vi nu även undvika folksamlingar i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Vi ska undvika att hålla möten, konserter, träningar, matcher och förstås onödiga resor. Sammankomster med fler än åtta personer tillåts inte.

Dörren ut från den där lilla, trånga världen som vi levt i sen i våras började att gläntas, men nu drogs den igen med en smäll.

Den där pirriga känslan av förväntan inför jul har ersatts med en malande oro

Precis när hjulen börjat snurra efter våren och sommaren tog det stopp. Företag, hela branscher går redan på knäna – vad händer nu? Föreningslivet avslutar terminer som knappt hunnit påbörjas, sjukvården och omsorgen som precis hämtat andan stirrar på smittspridningskurvor lika branta som i april.

Den där pirriga känslan av förväntan inför jul har ersatts med en malande oro över att nära och kära ska bli sjuka och över att inte ens kunna träffas och fira jul ihop efter den här tuffa tiden.

Handelns utredningsinstitut behöver inte slå knut på sig för att utse årets julklapp den här gången. För det viktigaste vi kan ge varandra just nu är – avstånd.

Ännu mer distans och färre kontakter är i väntan på vaccin enda medicinen mot covid-19. Hos oss jobbar halva personalstyrkan hemifrån, andra halvan är på redaktionen. Vi har besöksförbud, spritar händerna knastertorra, håller avstånd och minimerar kontakten med våra intervjupersoner. Vi minskar därmed risken för smittspridning vilket i sin tur säkrar vår utgivning.

Och det är oerhört viktigt.

Man vill veta, man vill förstå och man vill göra rätt när liv och hälsa står på spel

För i oroliga tider söker vi snabb information och svar på frågan: Hur påverkar det här mig och min vardag?

I våras såg vi en kraftig uppgång av läsare på helahälsingland.se och hittills i år har vi ökat antalet digitala prenumeranter med 400 till drygt 3000 (totalt har HT nästan 9000 prenumeranter). Behovet av lokal och trovärdig information kring coronapandemin är enormt, och ingen annan berättar mer om vår del av landskapet än vad vi gör.

Vi ser nu samma utveckling igen. När allvaret skärps, tuffare restriktioner införs och smittspridningen tar fart på nytt söker sig allt fler till våra kanaler. Man vill veta, man vill förstå och de allra flesta vill göra rätt när liv och hälsa står på spel.

I varje nummer av HT berättar vi om hur pandemin påverkar Hudiksvall och Nordanstig, om verksamheter som stänger ner, om lokala coronautbrott som det på Månsbacken i Delsbo och om människor och företag som drabbas av pandemin.

På helahälsingland.se kan du hålla dig uppdaterad dygnet runt, och följer du artikelserien Coronaviruset i helahälsingland-appen får du notiser varje gång vi publicerar något om pandemins framfart i Hälsingland.

Vi fortsätter att rapportera och göra det vi måste; håller ut och håller i – och vi håller avstånd. För att vi bryr oss och för att vittnesmålen från covid 19-avdelningarna är på blodigt allvar.