Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HT fyller 100 år 2009!

Lördagen den 11 december 1909 kom det första numret av Hudiksvalls Tidning ut. Tidningen bestod av fyra stora svartvita sidor. Mycket har hänt sedan dess.

Annons

Här kan du läsa om HT:s historia i korta drag:

HT:s historia börjar i december 1909. Tre typografbröder på Hudiksvalls Posten känner oro för framtiden på grund av storstrejken. De köper en tryckpress från ett tryckeri på Lilla Kyrkogatan och startar Hudiksvalls-Tidningen.

Lokalen är föräldrarnas hus på Västra Tullgatan, samma hus som HT fortfarande håller till i. Till en början har HT sitt tryckeri i gamla brandstationen (spruthuset) vid Sundskanalen.

Det är en vågad affär att starta tidning i Hudiksvall vid denna tid, eftersom det redan finns två etablerade, välkända och stabila dagstidningar i staden, liberala Hudiksvalls Nyheter, grundad 1883, och konservativa Hudiksvalls Posten, grundad 1845.

Tidningsgrundarna är bröderna Bror och Ferdinand Ekholm samt deras halvbror John Svanberg. De tre bröderna är allt-i-allo på tidningen; det verkar inte ha funnits någon strikt arbetsfördelning mellan dem. Klart är dock att John Svanberg är den drivande kraften i brödratrion och till funktionen chefredaktör. Bror Ekholm är ansvarig utgivare, sköter sättning och expedition. Ferdinand Ekholm står för ombrytning (montering av sidorna).

Viktiga årtal och datum

1909 börjar Hudiksvalls-Tidningen, Nyhets- och annonsblad för Hudiksvall och Norra Hälsingland att komma ut i liten skala som fyrasidig endagstidning i stort format. Den kommer ut varje "hälgfri lördag", med det första av tre provnummer den 11 december 1909 och det första "riktiga" numret den 31 december 1909. Redan från början etablerar sig HT som en för den tiden modern tidning. Jämfört med sina två konkurrenter i staden har HT en ren och tydlig typografi, är fri från störande stilblandningar, ger ett ljust intryck, är lättläst och har fräschör. "I dagsfrågorna kommer HT att intaga en ärligt frisinnad ståndpunkt, utan att binda sig vid något särskilt partis program" och "hävda nykterhetsfolkets intressen", säger tidningen i en presentation av sig själv i premiärnumret. HT är en vänstertidning, som tar strid för "småfolkens" intressen. Årsprenumerationspriset är 1,25 kronor per år.

Vid utgången av 1909 är HT:s upplaga 350 exemplar.

1911 får tidningen sin första anställda redaktör, Anders Thelin. Samma år blir HT tvådagarstidning.

1912 blir HT tredagarstidning (varannandagstidning). Sexdagarstidning blir den först vid årsskiftet 1943-44, men under en tid fortsätter den också att komma ut i en tredagarsupplaga.

1917 (17 december) bildades Tryckeri AB Hälsingland, som får två dotterbolag, Hudiksvalls-Tidningens Tryckeri AB och Bollnäs-Tidningens Tryckeri AB.

1918 har HT en upplaga på 5 000 exemplar, vilket är imponerande mycket för en ny tidning i en liten stad med två etablerade tidningar.

1919 får Hudiksvalls-Tidningens Tryckeri AB utgivningsrätten till Hudiksvalls-Tidningen. Samtidigt sker en omfattande aktieteckning, framför allt bland bönder i nuvarande Hudiksvalls kommun. Samma år byter HT färg från frisinnad till bondeförbundet, senare centerpartiet.

1927 börjar företaget att ge ut en tredagarstidning i Ljusdal, Västra Hälsinglands Tidning.

1939 blir Olof Trolin chefredaktör vilket han är till 1972.

1944 blir Hudiksvalls-Tidningen sexdagarstidning.

1953 börjar Hälsinglands Tidning utkomma genom att Västra Hälsinglands Tidning stryker "Västra" från sitt namn.
1961 på nyårsafton kommer sista numret av Hudiksvalls Nyheter ut sedan Sundsvalls Tidning, som sedan en tid äger tidningen, beslutar att lägga ner den. Hudiksvalls Posten gick i graven långt tidigare. Därmed skriver HT tidningshistoria; landsbygdsavisan har besegrat de två stadsdrakarna, den minsta och yngsta tidningen har blivit den största och enda i Hudiksvall.

1974 får HT ny presshall. Samma år lämnar HT blyepoken och går över till offsettryck.

1986 på hösten byter HT format från lakans- eller fullformat (broadsheet) till förlängd tabloid. I samma veva får tidningen en ny grafisk form och breddat innehåll. Samtidigt byter Hudiksvalls-Tidningen namn till Hudiksvalls Tidning.

1994 köper tidningskoncernen Centertidningar AB, som är helägt av centerpartiets riksorganisation, HT.

1995 (april) startar Hudiksvalls-Tidningens Tryckeri AB radiosändningar genom dotterbolaget HT Radio AB, som ingår i Radio Rix.

1995 på hösten går HT över till modern, digital sidproduktion. Som en av de sista dagstidningarna i Sverige byter HT ut reportrarnas skrivmaskiner, redigerarnas pappersskisser och grafikernas monteringsbord till moderna datorer (Macintosh). Fotograferna gick över till digital bildbehandling redan under våren 1995.

1996-1997 bygger HT ny presshall samtidigt som stora ombyggnationer sker i den befintliga fastigheten.
I mars 1997 tar HT den nya tryckpressen i bruk. Med den kunde tidningen tryckas med 40 sidor helt i färg. Under 2006 byggdes pressen ut till en kapacitet på 56 sidor – alla i färg.
Den 1 september 1999 bildades Hälsingetidningar gemensamt av Ljusdals Tidnings AB och Centertidningar AB med parterna som hälftenägare. Det nya bolaget gav förutom Hudiksvalls Tidning också ut Ljusdals-Posten och Hälsinge Kuriren och fram till september 2001 Hälsinglands Tidning som var en edition av HT. Samtidigt fick HT, liksom övriga titlar, nytt utseende och delvis nytt innehåll.

I samband med att centerpartiet sålde sin tidningskoncern under hösten 2005 övergick ägandet av Hälsingetidningar till Mittmedia förvaltnings AB, en koncern som innehar ytterligare fem dotterbolag och 12 tidningstitlar. Familjen Svender som dittills varit ägare av Ljusdals Tidnings AB och därmed hälftenägare av Hälsingetidningar sålde då också sitt innehav till Mittmediakoncernen. Ägarförändringen innebar att ytterligare en tidning införlivades i Hälsingetidningar, nämligen Ljusnan i Bollnäs. Förutom de fyra dagstidningar ger Hälsingetidningar också ut fyra endagars gratistidningar.
En genomgripande förändring av både utseende, innehåll och arbetssätt genomfördes 1 mars 2007. Förändringen innebar bland annat att Hudiksvalls Tidning fick bättre möjligheter att publicera material från övriga landskapet – förutsatt att det bedöms vara intressant för läsarna i Hudiksvall och Nordanstig. Det nya arbetssättet innebar bland annat att tidningens nattredaktion lades ned och ersattes med en planeringsfunktion dagtid och av en för hela Hälsingetidningar gemensam nattgrupp, placerad i Hudiksvall.
HT har tidigare varit relativt passiv om än inte helt overksam på Internet. Helahälsingland. se är en gemensam sajt för hela landskapet, vars innehåll levereras både av företagets journalister och sajtens användare.