Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HSB vill bygga på Varvet

Nära centrum och nära vatten vill HSB bygga flerfamiljshus och vänder sig därför till kommunen om att ändra i detaljplanen för Varvet.

Det är tomten bakom nuvarande järnaffären intill gamla sjöbodarna som HSB Gävleborg är intresserad av.

– Tanken är att försöka få till nyproduktion i Hudiksvall med centralt belägna lägenheter, säger vd Anders Wallner.

Han berättar att HSB länge varit inkopplad i kommunens utvecklingsplaner.

– Vi tycker att det är rimligt att utveckla Varvet med flerfamiljshus. Det ska vara bekvämt, nära vatten, med stora balkonger eller terrasser, kanske lite som Kobben vid Gävle strand, resonerar Anders Wallner.

Om planerna går i lås kan det bli två huskroppar, tre till fem våningar höga, med 40–70 lägenheter. De flesta blir trerummare, men det ska också finnas mindre och större lägenheter.

– I samband med att vi gick ut med Tingshusbacken fick vi en del förfrågningar om övrigt boende och vi har lovat att göra ett försök, berättar Wallner.

Ett av hindren mot ett bygge är att den detaljplan som gäller för Varvet inte tillåter bostadsbygge. Området sanerades på gamla miljögifter för att den skulle kunna användas till kontor och industri.

Marken blev då klassad som lämplig för mindre känslig markanvändning.

Om man ska bygga bostäder på platsen räcker det inte med bara en ändring på papperet. Marken måste saneras ännu mer. Det är då en kostnad som kommunen själv kan tvingas betala.

Ett annat möjligt hinder är att en ändring i detaljplanen kräver en remissrunda. Då kan invändningar från bland annat grannar stoppa ett bygge.