Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten oenig om våldtäktsdom

De två nämndemännen ansåg att mannen skulle dömas.

Den så kallade mopedmannen bytte försvarsadvokat inför den nya rättegången och kallade nya vittnen. Vittnena skulle styrka mannens uppgifter om att han inte var i Söderhamn när kvinnan våldtogs vid Forsbackabron.

och pekar på vissa frågetecken i utredningen: det signalement som brottsoffret angett på gärningsmannen är vagt. Däckmönstret på platsen för överfallet är av samma typ som på mannens moped, men det är ändå inte säkert att det var just hans moped som var på brottsplatsen.

De nya vittnen som hördes i hovrätten gör att det inte heller går att utesluta att han var på annan ort när våldtäkten inträffade.

Det är inte ställt utom rimligt tvivel att han är våldtäktsmannen, och därför ska han frias, resonerar hovrätten.

Men rättens ledamöter var oeniga om hur mannen skulle dömas. Det var de tre juristdomarna som ville fria honom medan de båda nämndemännen ansåg att mannen skulle fällas precis som i tingsrätten.

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i två år och nio månader för våldtäkt och våldtäktsförsök.

Domen kan överklagas till Högsta domstolen, men det är svårt att få prövningstillstånd där.