Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hövdingen avsatt – mobilbatteri ur?!

/

God morgon Ljusdal! Mot sin vilja tvingades Marianne Samuelsson att lämna sin post som landshövding på Gotland.

Annons

Beskedet från regeringens representant, Mats Odell (KD), kom inte speciellt oväntat. Det var tvärtom mycket väntat. Det fanns ingen annan hållbar utgång av den här klantiga affären.

Att säga saker, även om det sker i tron att inga andra än de närvarande i rummet hör, som man helt enkelt inte får säga, även om man tycker så, är så graverande att något annat än avsked inte fanns på agendan. När hon dessutom sedan offentligt säger att hon lurats i en fälla av en medarbetare som hon påstår har en egen politisk agenda slog hon själv i sista spiken.

Man kan tycka vad man vill om medarbetare som i lönndom, via en mobiltelefon, spelar in sin chef redan i mars för att sedan släppa ”nyheten” till SR Gotland i juli. En landshövding kan inte tycka och säga det Gotlands landshövding tycker och har sagt.

Tyvärr är det många som har uppfattningen att särbehandling av företagsledare och andra så kallade viktiga personer i samhället förekommer dagligen, mer eller mindre medvetet. Enligt den uppfattning har dessa människor med ekonomisk och politisk makt lättare att få som de vill även i relationer med myndigheterna. De flesta som har den uppfattningen är negativa till särbehandlingen och tycker det är helt åt helvete.

Och det är ännu mer åt samma helvete när en toppolitiker i chefsställning, som dessutom är utsedd av regeringen, tycker och säger att det är helt i sin ordning att särbehandla så kallade samhällsviktiga personer. Det är politiskt självmord.

Nu får Gotlands X-hövding slicka sina sår på regeringskansliet med bibehållen lön, cirka 78 000 kr/mån. Regeringen söker nya arbetsuppgifter till sin avsatta hövding som pladdrat för mycket. Att tvingas avgå när man gjort bort sig är inget ovanligt ens i näringslivet. Men att behålla sin höga lön och dessutom få ett nytt jobb i maktens korridorer är inte lika vanligt. Lön ett tag men nytt förtroende i samma företag? Nej.

Undrar vad regeringen anser vara relevanta arbetsuppgifter för en nysparkad landshövding som låter grodorna hoppa strömhopp ur gapet? Det positiva med hela affären är att det blir bättre skärpa i den här typen av särbehandlingsärenden i framtiden – några månader i alla fall.

Men det stora avtrycket från den här affären blir, även i Ljusdal: mobiltelefon på bordet, batteri ur. Fråga: har någon ytterligare mobiler med sig in i rummet som nu inte ligger på bordet?

Det kommer nog att hållas en hel del mobiltelefonlösa möten den närmaste tiden. Det kommer att skrivas anställningsavtal i försök att avtala bort grundlagsrättigheten till meddelanderätt. Rätt att meddela kommer man att ha men inte att spela in, det står i anställningskontraktet att man inte har rätt att göra inspelningar på sin arbetsplats. Eller?

Mer läsning

Annons