Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotet mot skidparadiset i Harsa: "Blir det ingen vindkraft så blir det ingen skidåkning"

/
  • Markägare på Bondarvsvallsberget och Blacksåsberget hotar med att hindra skidåkning i Harsa om inte kommunen säger ja till vindkraftsplaner.

Markägare som vill arrendera ut mark till vindkraftsbolaget har i ett brev till kommunen hotat med att förhindra skidåkning i Harsa om inte kommunen säger ja till vindkraft på Blacksåsberget och Bondarvsvallsberget.

Annons

Harsagården är känd för sina fina skidspår och lockade förra vintern över 40 000 skidåkare till sin anläggning. Men flera av skidspåren går längs andra markägares marker. Sedan några år tillbaka finns ettåriga avtal mellan Harsagården och markägarna när det gäller skidturismen.

Läs också: Stor kritik på informationsmöte: "Det är vansinne att bygga vindkraft på Blacksås"

I ett brev till kommunen hotar nu åtta markägare med att inte tillåta skidåkning på markerna om inte kommunen godkänner vindkraftsplanerna i området. Enligt Christer Arvsten, en av markägarna som har skrivit brevet, finns det en irritation över att markerna tidigare har använts till skidåkning utan att ägarna har fått ersättning till det.

För två år sedan kom dock markägare och Harsagårdens ägare överens om ett avtal, berättar Christer Arvsten.

– Vi har enats om ersättning och ett ettårigt avtal som sträcker sig fram till sista november 2016. Den kortsiktiga rätten kan vi säga upp före första maj innan avtalsåret går ut.

Läs också: Vill bygga vindkraft i Järvsö

Enligt Christer Arvsten finns det även ett trepartsavtal, som har skrivits mellan företaget Vindmark, Harsagården och markägarna. Där erbjuds Harsagården en långsiktig möjlighet att använda markerna om vindkraftsparkerna byggs.

Men nu skriver åtta markägarna i ett brev till kommunen att överenskommelsen faller om kommunen inte ger tillstånd till att bygga vindkraftverk.

"Då finns ingen anledning för oss att acceptera kommersiell verksamhet på våra marker", skriver de.

Läs också: Ingen samsyn under samråd

Harsagården har inte motsatt sig vindkraftsplanerna efter överenskommelsen med markägarna. Ändå är det den verksamheten som hotas av markägarna om inte vindkraftsparkerna byggs.

Det låter lite som utpressning?

– Om du har skogsmark eller jordbruksmark så har du rätten att arrendera ut mark för jakt, skidåkning eller vad du vill, säger Christer Arvsten.

Läs också: Starka intressen påverkar politikernas vindkraftsbeslut: "Det är så mycket tyckande"

Kommer du personligen att se till att de inte får åka skidor på din mark om det inte blir vindkraft?

– Det är mycket sannolikt. Jag tror inte jag är ensam om det.

Krister Sand är en av de åtta brevskrivarna och menar att skrivelsen skickades för att de har märkt av ett motstånd mot vindkraftsplanerna. Exempelvis är många husägare negativa till att få vindkraftverk till området. Omkring 85 av dem är medlemmar i Harsa fastighetsägarförening, som har överklagat kommunens beslut att inte låta länsstyrelsen tillståndspröva vindkraften på Blacksåsberget.

Läs också: Överklagat – Harsas fastighetsägare vill inte ha vindkraft på Blacksåsberget

Om husägarna hindrar vindkraftsplanerna faller det långsiktiga avtalet med Harsagården, enligt Krister Sand.

– Avtalet bygger på att det ska vara vindkraft, annars har de inget skidspår. Då är det upp till Harsagården att få stugägarna på sin sida.

Menar du att det är Harsagårdens uppgift att övertala stugägarna?

– Blir det ingen vindkraft så blir det ingen skidåkning på markerna. Så är det. Det är inte jag som ligger bakom det. Jag har försökt få alla att samexistera. Många vill inte ha skidåkning på sina marker.

Enligt Krister Sand finns det stora intressen i att få vindkraft till området för markägarna. Inte bara för den ekonomiska ersättningen utan också för att få upprustade skogsbilvägar, snöröjning och underhåll året om.

Läs också: (S) attackerar tjänstemän för vindkraftsärende: Vill hindra informationsmöte

Läs också: Tjänstemännen om (S)-attack: "Det är allvarliga anklagelser"

– Det ser jag som det mest positiva i det här. Det gynnar alla, jakt, fiske och friluftsliv, om det underhålls och hålls i bra skick.

För sin egen del tänker inte Krister Sand bryta mot det ettåriga avtalet med Harsagården så länge de inte agerar mot vindkraftsplanerna.

– Jag har pratat med Harsagården och de ligger inte bakom överklagandet. Så länge de står för sitt avtal så kommer vi att stå för vårt. Sedan kan inte jag svara för de andra.

Annons