Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotell måste kunna återställas

Nyligen ansökte Bergsjö hotells ägare om att få ändra byggnadens användning, från hotell till privatbostad. Inget i detaljplanen hindrar förändringen, men det måste ske varsamt.

Ägarna till Bergsjö hotell, makarna Jörgen och Karin Löfqvist, vill få lov att ändra det anrika Bergsjö hotell från hotell till privatbostad, från och med 1 september i år.

Hotellet, som har åtta sovrum, skulle enligt stadsarkitekt Christina Englund kunna byggas om till flera lägenheter, och kanske även till privatbostad, om förändringen görs varsamt så att det går att återställa byggnaden till hotell i framtiden.

– Det finns inget i detaljplanen som hindrar att hotellet byggs om till bostad, men utifrån den ansökan som gjorts kan vi överhuvudtaget inte ta ställning, eftersom den är mycket bristfällig. De måste komplettera sin ansökan med ritningar om hur de tänkt göra förändringen.

– Ska det byggas om bör det göras på ett bra sätt, exempelvis borde trapphuset bevaras. Det kan göras väldigt fint, men allt måste redovisas innan vi kan ta ställning, och det lär inte hinnas med före den 1 september. Byggnadsnämnden har sitt nästa sammanträde den 25 augusti. Då skulle det kunna tas upp om de inkommer med kompletterande handlingar, säger Christina Englund.