Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotande yngling åtalas

En 15-årig pojke gav sig i början av höstterminen ut för att "slakta" en tidigare klasskamrat. Pojken som erkänt i polisförhör åtalas för olaga hot.

En av den senaste tidens dramatiska händelser som inträffat kring skolor i Söderhamn får ett rättsligt efterspel. En 15-årig pojke åtalas för olaga hot.

Händelsen utspelade sig den första september. 15-åringen säger då till en socialsekreterare att han ska slakta en tidigare klasskamrat. Han går sedan till Norrtullsskolan i tron att han ska finna pojken där. När skolpersonalen berättar för 15-åringen att pojken inte går på skolan beger han sig i stället mot Hamnaskolan i Vågbro.

På vägen dit ringer han till polisen och berättar att han är på väg mot Hamnaskolan för att slakta en kille. Han uppger att han har en pistol men ändrar sig sedan och säger att han ska använda händerna.

En polispatrull skickas omedelbart till Hamnaskolan. Sju minuter senare ser polisen den misstänkte 15-åringen komma gående in på skolgården. När polisen konfronterar honom uppger han återigen att han är där för att döda din forne klasskamrat. Polisen griper då 15-åringen.

I förhör erkänner han att han hotat döda pojken. Bråket ska från början ha berott på att han anser att pojken fått honom avstängd från Verkstäderna.

Den hotade pojken uppger för polisen att 15-åringen bråkat med honom sedan en tid tillbaka utan att han förstått varför. 15-åringen ska ha fått för sig att pojken polisanmält honom. Han försöker tvinga pojken att dra tillbaka den icke-existerande polisanmälan genom hot. Om inte pojken gjorde det inom fem dagar skulle 15-åringen leta upp honom på skolan och döda honom.

Fem dagar senare griper alltså polisen 15-åringen på skolgården. Han är känd av polisen sedan tidigare och befinner sig i dag på ett ungdomshem i södra Sverige.