Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotades efter överklagan om bandyhallen – läs hans öppna brev här

 
Bandyhall i Bollnäs
Visa alla artiklar

Öppet brev till Bollnäs Bandy, Bollnäs Flames och Bollnäs kommunpolitiker från Karl-Erik Wångstedt.

Plus: Överklagade bandyhallen – hängdes ut och hotades på nätet: "Trodde jag var mentalt förberedd"

Den fråga jag fått svara på flest gånger de senaste dygnen är: »Varför gjorde du det?«. Det är intressant att svara på, eftersom det, vilket har visat sig med all önskvärd tydlighet de senaste dagarna, inte har ett endaste dugg med bandy att göra.

Sedan jag bosatte mig i Bollnäs har kommunen gjort ett flertal uppmärksammade klavertramp när man skrivit avtal med diverse privata aktörer. Vi behöver inte gå närmare in på det, utan bara konstatera att det finns en kultur bland politikerna att jäkta, hoppas, önska och till slut sätta sig på pottan med stora, för att inte säga gigantiska, kostnader för skattebetalarna som följd.

Läs mer: Utgivaren: Nej, vi ber inte om ursäkt – vi gör bara vårt jobb

När man då, återigen, hetsar fram ett avtal med en extern aktör – det tog två veckor från presenterat förslag till att det klubbades igenom – som ska utveckla centrum och staden så är det väl inte speciellt konstigt om man blir nyfiken på om man lärt sig någon läxa av tidigare fadäser. När dessutom en sådan överväldigande majoritet av kommunfullmäktiges ledamöter inte bara ställer sig bakom utan är odelat positiva och inte för sitt liv kan tänka sig något annat än en bandyhall på SJ-området så blir åtminstone jag intresserad av att höra varför. För självklart måste man ha helt lysande och starka argument för detta?

Plus: Bandyhallen överklagas – kan försena bygget med ett halvår: "Vill få klarlagt om beslutet är brottsligt"

Så vad säger man då?

Argumentationen som framförs i debatten på biblioteket innan KF:s sammanträde består i saker som: »Utan en hall dör Bollnäs«, »Eftersom så många ungdomar knarkar måste vi ha en bandyhall« och »Fotbollen måste få mer plats på Sävstaås«. Inte direkt de starka, lysande argument jag väntat mig.

När dessutom Olle Nilsson-Sträng på en direkt fråga om man gjort konsekvensanalyser och riskbedömningar av projektet säger att det minsann inte är något att oroa sig över, »vi har faktiskt haft jurister som tittat på det här«, så står det ganska klart att man inte alls ser det som något man behöver bry sig om. Att kommunens sakkunniga tjänstemän inte varit delaktiga i att varken räkna på det hela eller ta fram ekonomiska kalkyler och konsekvensanalyser är liksom inget annat än normalt arbetssätt.

Som ännu mer bekymrad efter detta läser jag avtal och lagtexter, tittar på andra liknande fall i landet och talar med ett stort antal människor med insyn i processen. Allt för att försöka förstå vad det här innebär.

Plus: Sportchefen om bandyhalls-överklagan – "Tråkigt att det ska bli så"

När sedan KF tar beslut i frågan och protokollet väl är justerat och offentligt så anser jag att det är allt för många frågetecken för att inte låta det prövas mot bland annat KL och LOU med ett antal EU-förordningar i förlängningen. Varför jag lämnar in en överklagan.

Det är egentligen här allt börjar.

För direkt snappas det här upp av Ljusnan, och när de väl publicerat så tar det inte lång stund innan några högröstade gamla slagskämpar börjar trumma upp sin svans till attack på sociala medier. Förväntat i och för sig, men när man börjar lägga ut bilder, vägbeskrivningar hem till mig och skriver saker som att jag ska passa mig för att gå ut så blir stämningen lite väl aggressiv lite väl snabbt.

Det här fortsätter och eskalerar på flertalet ställen och i flertalet trådar.

Sedan börjar telefonen ringa. Och pipa. Det är hemliga nummer, hot, hat och uppmaningar om både det ena och det andra.

Ljusnan skriver om den uppiskade stämningen och sportchef Robert Lindgren på Bollnäs bandy uttalar sig med att han »tar avstånd från detta«, men får inga frågor om hur han ska stävja den kultur av hot och hat som förkommer inom klubben. Även Flames uttalar sig på sin FB-sida och vädjar om god ton. Inte heller de verkar ha något egentligt emot att medlemmar och supportrar beter sig som de gör. Inga avstängningar, repressalier eller liknande förekommer.

Då varken Flames eller Bollnäs bandy hört av sig till mig med vare sig en ursäkt eller beklagat att deras anhängare betett sig som de gjort så måste man dra slutsatsen att detta beteende är tillåtet och till och med sanktionerat inom klubben. Det bekräftas också av den »han får väl skylla sig själv«-attityd som ges uttryck för av en mycket stor mängd människor. Till och med Lilian Sjölund om man läser mellan raderna i hennes ledare.

Lilian Sjölund: Näthatets förbannelse - de kloka överger debatten

Om inte, vilka repressalier kan i så fall personer som trebarnspappan och trettionioåringen räkna med? Uteslutning ur klubben? Förverkat årskort? Polisanmälan?

Högst oklart och förmodligen kommer ingenting att hända. De kommer få fortsätta bete sig, och de kommer att låta sin arga, skrikande svans göra grovjobbet med att sätta munkavle på alla som inte tillhör deras privata lilla armé av ja-sägare.

Detsamma gäller förresten moderatpolitikern som offentligt ondgör sig över min person. Är det här sanktionerat beteende från partiet? Är det rimligt att någon med så långt politiskt engagemang kan hoppa på folk utan att man från partiet gör annat än rycker på axlarna? Eller kommer det faktiskt att få konsekvenser? Även det högst oklart.

Det här har ingenting med bandy att göra. Det här är resultatet av att man odlat en kultur under lång, lång tid där man placerat sina anhängare på poster där de kan härska och söndra utan att behöva bekymra sig över konsekvenserna. Arga, skrikande supportrar har tagit en hel stad som gisslan och ve den som försöker ifrågasätta deras beteende. Att så många i stan inte vågar ens öppna munnen av rädsla för konsekvenserna är en ögonöppnare i alla fall för mig. Innan de senaste dagarnas händelser hade jag ingen aning om att så många var rädda och skrämda. Nu har flertalet hört av sig och berättat. Gissningsvis finns ännu fler där ute.

När beslut fattas på känsloargument och det genas i kurvorna måste man som orolig och bekymrad medborgare kunna få ifrågasätta utan att få gängspö offentligt.

Så var landar vi?

Plus: Bollnäs Bandy vill starta hallbygget i år – men kommunen tvivlar: "Lite väl optimistiskt"

Om Bollnäs bandy och Flames menar allvar med vad de säger så rensar de i ledan. Om de nu kan få sin ungdomsverksamhet att bli det starkaste argumentet för att slippa dra på sig långkalsonger när de ska gå på match så får de banne mig leva upp till vad de säger. Just nu är det bara läpparnas bekännelse.

Det finns tjogtals med idrottsföreningar i den här kommunen där det inte finns tillstymmelse till motsvarande beteende, attityd och kultur. Kanske det vore en bättre idé att låta dem ta hand om våra ungdomar istället? Eller vad säger ni kommunpolitiker?

Alla ni som knyter näven i fickan i fikarummet när någon högljudd typ börjar gorma: Ta upp den! Säg ifrån. Ifrågasätt. Visa att man inte kan skrämma en hel stad till tystnad genom att domdera.

Till er som tycker jag ska hålla käften och flytta från stan, och som tycker att man får skylla sig själv om man ställer sig i vägen för en knytnäve: Ledsen, grabbar…

Karl-Erik Wångstedt