Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotade bartendern Najib med hakkors på kvitton - "åk hem blatte"

Lördagskvällen bakom bardisken fick ett obehagligt avslut. När Najib Bege fick tillbaka kvittona hade någon undertecknat med hakkors.
– Det känns fruktansvärt, jag blev jätteledsen, säger Najib Bege.

Annons

Ledare: Hakkors på krognotor är ett tecken på kallare land

Stämningen var som vilken annan lördagskväll som helst. 21-årige Najib Bege stod bakom baren på O'Learys i Hudiksvall och serverade glatt gästerna. Men när kvittona lämnats tillbaka signerade stod plötsligt något helt annat än namnunderskrifter. "Blatte" och "åk hem" hade någon skrivit. Först reagerade inte Najib Bege, och de åkte i sopkorgen. Men de rasistiska påhoppen slutade inte.

– Jag började skaka i hela kroppen när jag såg vad de skrivit. Jag blev arg och ledsen, och tappade kontrollen, säger Najib Begi.

Någon hade tecknat ett hakkors på kvittot. En timme senare kom ett kvitto signerat med SS-symboler. Båda starkt kopplade till nazismen, och Najib kände hur obehaget sköljde över honom.

– Det kändes och känns hemskt, riktigt fruktansvärt. Hakkorssymbolen står för en ideologi som är ett hot mot det demokratiska samhället vi bor i. Det är inte acceptabelt, oavsett vilken bakgrund man har, säger Najib Bege.

Han berättade snabbt för kollegan i baren, som blev bestört. Att folk skriver kommentarer på kvittona är inget ovanligt, men nu var gränsen nådd, menar Najib.

Upprörd och villrådig beslutade han sig för att ta med kvittona hem till Bergsjö. Det är tyvärr inte första gången han blir utsatt för rasistiska påhopp, och Najib skrev om sin förtvivlan i ett Facebookinlägg. Det fick snabbt stor spridning.

– Jag har fått väldigt positiva kommentarer, både från folk jag känner och okända personer. Jag är tacksam för alla som stöttar, säger han.

Händelsen ska nu anmälas, och Najib hoppas på upprättelse. Men framför allt hoppas han att fler säger ifrån till vardagsrasism.

– Vi alla måste säga ifrån. Det här är inte bara ett hot mig, utan mot hela samhället, säger Najib.