Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hota inte, utan gör ditt jobb Hellsén!

Jägarförbundets löften om illegal vargjakt när den legala vargjakten begränsats är ingen framkomlig väg till samförstånd med naturvårdsorganisationerna.

När företrädare för Svenska Jägareförbundet, som har ett uppdrag från regeringen att motverka den illegala jakten, återkommande förutspår illegal jakt när man inte fått som man vill, så är det ett sorgligt tecken på förfall i organisationen.

Man uttrycker alltid pliktskyldigast att man är emot all form av illegal jakt, men man uttrycker samtidigt förståelse för att det förekommer, eftersom myndigheterna inte alltid beslutar i enlighet med vad Jägareförbundet föreslår. Det må vara förbundets ordförande, dess jaktvårdskonsulenter eller som nu, länsordförande Karl-Evert Hellsén (Insänt 21/1), det är samma toner. I knappast ens förtäckta ordalag lovar man nu illegal jakt på varg i likhet med vad som hänt i Finland. Visst, Hellsén borde ju veta vilka stämningar som råder i jägarkåren.

Det är på hans egen bakgård som svinerierna på sjön Fansen utspelade sig. Men varför inte ta sitt regeringsuppdrag på större allvar, göra sitt jobb och arbeta seriöst mot den illegala jakten istället för att hota med den? Gärningsmannaprofilen är ju klockren, människor med jaktvapen, även om man på just Fansen använde snöskoter och trubbigt föremål som dödande vapen mot varg.

När den licensjakt på 30 vargar som inte är problemrelaterad nu har stoppats av naturvårdsorganisationer, så gör Hellsén ett helt omotiverat indignationsnummer av detta. Möjlighet till skyddsjakt som är direkt kopplad till problem och problemlösning finns fortfarande och antalet sådana jakter har eskalerat i takt med restriktionerna för dess tillämpning har vattnats ur. Villkoren för skyddsjakt på enskilds initiativ när det gäller stora rovdjur ger alla möjligheter att vid behov skydda tamdjur.

Yvonne och Uffe Stridsberg

naturvänner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel