Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hot om tjuvjakt efter länsstyrelsens beslut

Länsstyrelsen har beslutat att det inte blir någon vargjakt i länet detta år, vilket gör många jägare besvikna och arga.

– Bedrövligt. Det är bra grogrund för tjuvjakt, för nu kokar det i jägarleden, säger Roland Persson från Järvsö.

Han är ordförande för Ny rovdjurspolitik i Gävleborg, en förening som arbetar för att få bort alla varg ur Sverige. Roland menar att det finns en stor acceptans för illegal vargjakt bland de som bor på landsbygden.

– Det uppmanas vi till av glesbygdsbefolkningen. Jag kan inte tänka mig att någon i glesbygd skulle sätta dit någon som har skjutit en varg.

Om du ser en varg, skulle du skjuta då?

– Det kan jag inte svara på, det är stundens ingivelse. Men om jag måste skydda hunden eller tamboskap tvekar jag inte. Då har jag paragraf 28 att luta mig på.

Men Erik Matsson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Gävleborg, hoppas att Roland Perssons syn på illegal vargjakt inte är representativ bland jägarna.

– Det är bara fel. Vi kan aldrig stå för icke-demokratiska metoder. Skulle vi stå bakom sådana uttalanden så skulle vi förlora all trovärdighet.

Även Erik Matsson är besviken över att det inte blir någon licensjakt i Gävleborg denna vinter. Att det finns en frustration bland jägarna har han full förståelse för.

– Sedan är väl frågan hur långt det är mellan ord och handling. Men det är bara en tidsfråga tills vi får alla inventeringar, siffror och beslut på plats även i Gävleborg. För vårt intresse vill vi se så få vargar som möjligt. Samtidigt ska vi leva upp till de åtagande vi har om att bevara vargen som livskraftig del av faunan.

Har du hört talas om någon som har skjutit varg illegalt?

– Nej, det känner jag faktiskt inte till. Vargstammen ökar så tillväxten är inte hotad av tjuvjakt.