Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hot från personer i en fantasivärld

Sverige har under flera år legat i topp i världen när det gäller allvarliga brott kopplat till djurrättsextremism, skriver Tommy Olsson och Jörgen Brink, båda Centern, som vill se straffskärpningar för dem som utför de handlingarna.

Annons

Det handlar om individer och organisationer som trakasserar, hotar och förföljer näringsidkare, deras familjer och närstående. Det drabbar grisbönder, kycklinguppfödare, minkbönder, jägare, djurförsöksforskare, fiskodlare, djurparker och många fler, skriver Kristina Yngwe, riksdagsledamot för Centerpartiet.

När man färdas genom landsbygden möts man av välskötta djur i gröna hagar, en motsats till vad dessa individer och grupper påstår vara verkligheten. Den sista tiden har denna förvanskning av verkligheten nått oanade bottennivåer och dessa sanningar är oftast påhittade och bilderna kommer från andra länder.

Det är ett grovt brott när organisationer som Tomma burar bryter sig in hos lantbrukare och stjäl, eller enligt dem själva befriar bondens djur. Det är ändå lägre när en medlem från en av de mer extrema organisationerna hotar en bonde med att våldta och döda hennes dotter. Det tycks vara all right att på nätet uppmana och visa hur man saboterar jakttorn så jägarna ramlar ner och skadar sig och alla de dödshot som väller ut mot jägare ska vi inte ens tala om.

Det värsta är nog de rasistiska attackerna mot samerna som anses vara det största hindret mot en ohämmad tillväxt av rovdjur i Norrland.

Vi är övertygade att dessa hot kommer från personer utan kännedom om vad de hatar, de är helt faktaresistenta och lever i en fantasivärld. Att det mesta är munväder från de som ser allt utanför tätortsmiljön som främmande torde inte vara en allt för kvalificerat gissning. Men något måste göras nu med såväl straffskärpningar som ett mer aktivt arbete från polis och åklagare för att från samhällets sida kraftigt markera att dessa aktiviteter inte accepteras.

Jörgen Brink (C)

Tommy Olsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel