Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hört talas om Bifrostorden?

Bollnäs kommer att berikas med ytterligare en orden. Bifrostorden är på väg att etablera sig. Ja...den är också ganska hemlig!

– Javisst är det lite hemligt, med ritualer och så. Men det är inga konstigheter, egentligen.

Det säger Pehr Odell, som inte bor i Hälsingland men som häromdagen besökte Bollnäs. Han är etableringsansvarig i Bifrostorden.

Men Lars Pettersson bor i bygden, i Vallsta. Han är med från starten, liksom ungefär 15 andra. Och än så länge är det enbart män.

– En damsektion startar säkert också, bara vi kommit i gång, säger Lars Pettersson.

Varför ska man vara med i en orden?

– Det uppstår oftast en god kamratskap och man försöker att göra något bra med verksamheten, säger Pehr Odell.

Bifrostorden är för att vara en orden ganska "modern", den är inte äldre än från 1925:

– Det var några som bröt sig ur Frimurareorden och bildade den här orden. Men alla samsas och bland annat i Bollnäs kommer den nya orden att få hyra in sig i frimurarnas lokal när det är möten, säger Lars Pettersson.

Människorna i Bifrostorden har ungefär samma syn på världen som kollegerna i Frimurareorden.

Att ha en egen föreningslokal för träffar en gång i månaden är inte smart, tycker Bifrost-männen.

På Bifrostordens hemsida kan man läsa att organisationen sysslar med välgörenhet och delar ut hjälp bland annat via några stiftelser, dit medlemmar donerat pengar.

Bifrostorden beskrivs som en sluten orden, dit man blir rekommenderad av någon medlem, att den välkomnar alla samhällskategorier och att den är politiskt och religiöst obunden.

Närmaste Bifrostorden finns i Hudiksvall och Gävle.