Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hör Thore Härdelin den äldre prata Delsbomål för 80 år sedan

Hur lät dialekterna i Hälsingland i början av 1900-talet? Nu går det att lyssna på ljudspåren från 1935 där Thore Härdelin den äldre berättar om hur ungdomar kunde ställa till med bus på bröllopen i Delsbo, eller när Ulrika Eriksson från Forsa beskriver en dag på fäbodvallen.

De unika inspelningarna kommer från Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala. Det var på 1930-talet som folklivsforskarna mer metodiskt började intervjua äldre människor som talade mål. Det märks när man lyssnar att de intervjuade växte upp i en tid då det fanns betydligt fler sockenmål än vad det gör i dag.

Den rikskände spelmannen Thore Härdelin (den äldre), farfar till riksspelmannen Thore Härdelin (den yngre), föddes 1866 i Delsbo socken. Han var alltså närmare 70 år när han satte sig framför mikrofonen och uppmanades att prata om gamla tider och om hur det gick till på bröllop i bygden.

De två andra ljudspåren som du kan lyssna till på www.helahalsingland.se bjuder på berättelser om en dag på en fäbodvall och om midsommarfirandet på fäbodvallarna i Forsa. Där är det upptecknaren Einar Granberg som intervjuar Olof Svedberg och Ulrika Eriksson.