Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hör socialtjänstens rop på hjälp

En enkel sökning på "socialsekreterare" i Arbetsförmedlingens platsbank ger 25 träffar.

Bara i Gävleborgs län. Det betyder att det just nu saknas 25 kunniga och professionella socialarbetare och att deras viktiga arbete inte utförs.

Det betyder också att de som jobbar kvar inom socialtjänsten, på hvb-hemmen, på boendena för ensamkommande flyktingbarn, inom barn- och ungdomspsykiatrin, i familjeenheterna och med försörjningsstöd får jobba dubbelt.

En rapport från fackförbundet Vision visar att läget inom socialt arbete är akut. Och självfallet, en redan pressad socialtjänst når bristningsgränsen snabbare när ytterligare bördor tillkommer, utan att motsvarande resurser i form av medel och personal tillförs.

Hur många år har det inte larmats från uppgivna socialsekreterare som inte ens hinner eller mäktar med att följa de lagar och regler de arbetar under? Om inte arbetssituationen förbättras radikalt och inte samhället värdesätter denna livsviktiga institution, kommer rekryteringen att försvåras i paritet med andra viktiga yrkesgrupper inom offentlig sektor: till exempel lärare och sjuksköterskor.

Den rådande flyktingssituationen är anledningen till att Vision på onsdagen uppvaktar regeringen med ett antal förslag på hur det akuta läget ska klaras upp.

1) Samordningen mellan olika aktörer måste bli bättre. Den mellan socialtjänst, Migrationsverket, skolan och sjukvården.

2) Mer och rätt rustad personal behövs. Många vittnar om en större arbetsbelastning, fler arbetsuppgifter och en mer psykiskt påfrestande arbetsmiljö. Det behövs utbildning och handledning för hur man hanterar posttraumatisk stress och trauman.

3) Regler som stödjer istället för hindrar. Onödig byråkrati, till exempel när det gäller klädbidrag för flyktingbarn, tar tid i anspråk och skapar ineffektivitet.

Det behövs mer personal, bättre samordning och ett smidigare regelverk helt enkelt.

Det är inga orimliga krav, men helt nödvändigt för det fortsatta sociala arbetet att rapporten tas på allvar av regeringen. Och att insatserna sätts in omedelbart.

Socialarbetare är ofta drivna av lika delar professionalitet och empati. Om de ska kunna fullfölja den uppgift de tilldelats genom regeringsbeslut, måste de få verktygen. Lita inte till att deras kall övertygar dem att arbeta under vilka omständigheter som helst.

Och för de ensamkommande flyktingbarnen är det livsviktigt att mötas av människor som har ork och energi att ge dem den tid och hjälp de behöver.

En tanke kan också vara: Vad kan civilsamhället göra? Röda korset, Rädda barnen och kyrkan är vana att arbeta med mänskliga krissituationer och borde kunna räknas in som en extra resurs.