Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppstjärna ger lokalt lyft

/

De har försökt i flera år – nu blir det verklighet.

Sveriges mest meriterade hoppryttare, Peter Eriksson, kommer till Söderhamns för att under två dagar dela med sig av sina kunskaper.

– Jätteroligt, det har inte varit helt lätt, säger Lotta Odström i Söderhamnsortens ryttarförening.

Annons

I sitt meritbagage har Peter Eriksson fyra OS (en medalj) och flera EM- och VM-medaljer. En upptagen man som ser världen från hästryggen. På fredagen lastar hoppstjärnan av sin resväska i Söderhamns för att i två dagar hålla clinic och träning i ridhuset hos Söderhamnsortens ryttarförening, Sorf.

Lotta Odström och hennes kollegor i Söderhamnsklubben har länge försökt få hit den erkände hoppryttaren genom att mejla, ringa och inte ge upp. Till sist lyckades det. Det största namnet som någonsin besökt ridhuset i Tälje är på väg och Lotta Odström är nöjd.

– Det absolut största utan tvekan. Det känns spännande kan man lugnt säga.

Det program som Sorf och Eriksson presenterar innehåller clinic i tre pass på fredagen följt av träning, fyra pass, dagen efter. Lokala ryttare och tränare med olika kunskapsnivåer är de elever som ska instrueras av stjärnryttaren. Från Söderhamn sadlar Hanna Åkerblom, Josefin Verdruye och Martina Wågh på för fredagens clinic. Under lördagens träningar kommer ett 20-tal ryttare från Söderhamns, Bollnäs, Hudiksvall och Gävle att delta.

Sorf känner av ett stort intresse från hoppentusiaster i övriga Hälsingland, men också från Älvkarleby, Gävle och Sundsvall väntas besökare.

– Vi vill att publiken som går härifrån ska säga att "det här var det bästa jag sett på länge". Vi vill inte bara ha ren uppvisning utan veta hur han jobbar med hästar även när det inte bara rullar på. Vi vill ha något att bita i, säger Odström.

Peter Eriksson jobbar med att föda upp och träna hästar i skånska Flyinge. Just nu har han ingen häst som kan konkurrera i mästerskap, därför kan han klämma in ett sällsynt besök i en entusiastisk ridklubb.

Vad väntar du dig av dagarna i Söderhamn?

– Det är ju en helt ny plats, jag känner några där men annars är det ju helt nya ekipage så det blir lite som att skjuta från höften. Man får känna sig fram och det har gått bra tidigare.

Hur är det att förmedla sin kunskap till andra?

– Jag tycker faktiskt att det är kul att hjälpa andra och berätta hur det funkar. Många ryttare är vetgiriga och vill utvecklas och det finns ett behov av att hjälpa ryttare på olika nivåer.

Mer läsning

Annons