Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas på trottoar i Stråtjära: "Värdefullt att få komma med synpunkter"

I Söderhamns kommuns arbete med att ta fram en ny översiktsplan hålls tolv stycken ortsdialoger runt om i kommunen.
Ett av stoppen skedde i Stråtjära där invånarna fick ett tillfälle att lyfta det som är bra och kan bli bättre på orten.

- Det är väldigt positivt att komma ut på dessa träffar, berättar Karin Olsson, integrationssamordnare vid Söderhamns Kommun.

Det var Karin Olsson som tillsammans med samhällsplanerare Eva Widergren höll i tisdagskvällens ortsdialog i Stråtjära bygdegård.

Läs även: Smileys hjälper kommunen

- Det som är jätteviktigt i början av det här arbetet är att få ett kunskapsunderlag och ta reda på hur det ser ut idag. Där måste vi måste vi ta hjälp av invånarna i kommunen, berättar Eva Widergren.

- Vi hade 23 stycken anmälda men runt 40 som dyker upp!

- Och extra kul här i Stråtjära att det dyker upp så många yngre. De här träffarna är otroligt viktiga för oss för vi blir ju säkrare genom att lyssna och förstå. Vi har inte kunskaperna om hur det är att bo just i Stråtjära, sade Karin Olsson.

En av alla som tog tillfället i akt och kom till bygdegården i Stråtjära för att tycka till är Vanessa Johansson som är nyinflyttad på orten.

- Det är jätteviktigt att ha sådana här träffar. Att få ett tillfälle att tycka till och att man känner sig lyssnad på.

Läs även: Generationsboende nära havet

Vad hoppas du att kommunen tar med sig från kvällen?

- Att det här är ett bra samhälle att satsa på. Att vi ska få finnas kvar. Utveckla kommunikationerna och kollektivtrafik. Och att vi ska få trottoarer. Det känns fånigt men det finns inga trottoarer här!

Efter en kort introduktion av vad en översiktsplan är och hur den kommer att användas drog grupparbetena igång. De besökande fick kartor framför sig och symboler som skulle placeras ut på platser för att visa vad som är unikt med just Stråtjära och Skog.

- Förhoppningsvis blir planeringen mer träffsäker med synpunkter från de boende här i ett tidigt skede, berättar Karin Olsson.

- Tanken är att ha en lokal utvecklingsplan för de olika orterna. Som bygger delvis på de här ortsdialogerna där vi får in information om platser som är viktiga eller barriärer som vi måste göra någonting åt, fyller Eva Widergren i.

- Det känns bra att vi får visa på det som finns här i kommunens yttre delar och att det inte bara är blir fokus på Söderhamns tätort och skärgården. Det är inte så ofta man får sådana här tillfällen att vara med i dialogen, berättar Anna Ekström.

Är det för mycket fokus på Söderhamn?

- Vi upplever det så. Man känner sig inte som en Söderhamnare, man känner sig som en Stråtjärabo. Vi är sällan med i dialogen men nu när vi får chansen och då kommer vi naturligtvis hit.

- Jag hoppas att de tar med sig att vi behöver ha mer bostäder för att få till inflyttning på orten. Vi ligger ju strategiskt till precis på gränsen mellan Söderhamn, Bollnäs och Gävle sade Anna Ekström.

Mats Eriksson och Ulf Dunderberg sitter vid ett av borden och placerar ut brickor på de platser som de tycker är unikt och det bästa med Stråtjära. En återkommande plats som var markerad på de flesta kartorna var kyrkan och kyrkoruinen.

- Vi hoppas att det märks på översiktsplanen att de har lyssnat på oss, så att det inte bara är ett spel för gallerierna, berättar Mats Eriksson.

Hur ser framtiden ut för Stråtjära?

- Man får ju verkligen hoppas att utvecklingen vänder, vi har ju en längre tid varit en avfolkningsbygd. Det glesnar i husen och flera hus blir sommarboenden. Att det ska bli så mycket arbetstillfällen här ska man inte ha så stora förhoppningar på, utan bättre kommunikationer så man kan bo och pendla från Stråtjära, fortsätter Mats Eriksson.

Arbetet med den nya översiktsplanen kommer att pågå fram till sommaren 2018.

Läs även: Två spår genom Söderhamn