Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas på tre nya år för fiskeprojekt – söker miljoner från hälsingekommuner

Projektet Fishing in the middle of Sweden går mot sitt slut efter tre år. Nu vill projektledare Stefan Barenfeld att hälsingekommunerna och Region Gävleborg ska satsa tre miljoner kronor ytterligare för tre nya år.

Annons

Region- och kommunprojektet Fishing in the middle of Sweden, som syftar till att locka fisketurister från Europa till Hälsingland, startade 2014 och löper 2016 ut. Den totala projektkostnaden för perioden uppgår till knappt 1,9 miljoner kronor.

Alla hälsingekommuner har varit med och delfinansierat projektet tillsammans med Region Gävleborg. Projektägare är Bollnäs kommun.

Nu hoppas projektledare Stefan Barenfeld på en fortsättning – och ansöker om drygt tre miljoner kronor för perioden 2017–2019. I finansieringsförslaget för fortsättningsprojektet står Region Gävleborg för halva kostnaden och hälsingekommunerna gemensamt för den andra hälften.

– Vi har bildat en ekonomisk förening som ska ta över mer och mer, men än så länge finns ett behov av att driva det här vidare i projektform. Hjulen har börjat rulla riktigt bra, men vi behöver få möjlighetet att fortsätta med projektet för att kunna utveckla konceptet ytterligare, säger Stefan Barenfeld.

Läs också: Utländska fisketurister lockas till Hälsingland

Totalt har projektet till dags dato resulterat i att 352 sportfiskare har tillbringat sammanlagt 2 464 gästnätter på de boenden – omkring 15 stycken – som är knutna till Fishing in the middle of Sweden.

I projektsammanställningen beräknas varje gäst spendera 6 000 kronor totalt på boende, hyrbåt, fiskeguidning, fiskekort, livsmedel och bensin med mera under sin vistelse. Totalt blir det 2 112 000 kronor.

– Jag skulle säga att det är ganska lågt räknat och det innebär alltså att projektet har inbringat mer än det kostat hittills, säger Stefan Barenfeld.

Läs också: Här ska fransmän fiska

Rolf Lysell driver boendet Freluga Golf & River Lodge och för honom är det första året han samarbetar med Fishing in the middle of Sweden. Strax nedanför stugorna ligger Voxnan blank och tre nya båtar för fiskegäster och guppar vid bryggan.

– För oss har det varit positivt, vi har redan haft 60 gäster och 400 gästnätter och projektet har varit A och O för att vi har vågat göra de satsningar vi gjort. Som enskild aktör hade vi aldrig gjort det, men med projektet bakom blev det en annan sak, säger Rolf Lysell.

Hans satsningar är långt ifrån de enda som gjorts i projektets kölvatten, enligt Stefan Barenfeld, som sammanställt att företag knutna till Fishing in the middle of Sweden investerat för nästan 5,5 miljoner kronor. Det handlar bland annat om hyrbåtar, guidebåtar samt köp, renoveringar och byggen av uthyrningshus. Dessutom har 3 guideföretag startats.

Läs också: Andreas brinner för fisken i Ljusnan: "Varje sten vi rullar ut är kvar för evigt"

Fisket som bedrivs är uteslutande enligt konceptet "catch and release" och det är främst spinnfiske från båt som bedrivs. Gädda är fisken nummer ett i sammanhanget, följt av gösen.

Om projektet får fortsätta i tre år ytterligare så kommer fokus bland annat att ligga på att förlänga säsongen genom satsningar på ismete, få igång fler destinationer för gästerna att välja mellan och på att förädla konceptet för de gäster som söker "all inclusive".

– Min känsla och förhoppning är att det blir en fortsättning, säger Stefan Barenfeld.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!