Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på snabba politiska beslut

/
  • Det statliga Musikmuseet i Stockholm kan bli huvudman för Klaverens hus, men först behövs politiska beslut på riksnivå.
  • Hans Riben, chef för Musikmuseet i Stockholm anser att Klaverens hus ska bli en enhet under Musikmuseet. Innan det är klart hoppas han att föreningen och kommunen kan hitta en lösning.

Klaverens hus i Söderhamn har gjort vad Musikmuseet i Stockholm inte kunnat göra.
Det förklarar Hans Riben, chef för Musikmuseet, som hoppas att Klaverens hus räddas och blir en egen enhet i museet eftersom samlingen är nationellt och internationellt viktig.

Annons

Hans Riben har vid flera tillfällen varit med både vid träffar i Söderhamn och med riksdagsmän i Stockholm. Både för att understryka vikten av det arbete Föreningen Klaverens hus gör och som chef för Musikmuseet, som skulle kunna bli den nya huvudmannen för Klaverens hus.

- Det är alldeles kollosalt viktigt, förklarar han. De har gjort vad vi inte kunnat göra, byggt upp samlingen från nutid och bakåt. Våra samlingar kompletterar varandra, men överlappar inte.

Musikmuseet ingår i Statens musiksamlingar tillsammans med Statens musikbibliotek och Svenskt visarkiv. Den 1 januari 2010 kommer även Teatermuseet och Marionettmuseet att tillhöra Musikmuseet. Det är en sådan enhet som Klaverens hus också skulle kunna bli.

Men detta måste föregås av en utredning och politiska beslut.

- Det tar tre till fyra år att bereda politiskt, förklarar Hans Riben. Först gäller det att frågan ska bli het politiskt.

Därför tycker han det är riktigt bra att politikerna i kommunledningen i Söderhamn nu tar tag i frågan och agerar gentemot staten. Förra veckan beslutade kommunalrådet Eva Tjärnström, S, och ordförande i KUS-nämnden Magnus Svensson, C, att skriva till kulturdepartementet tillsammans med föreningen.

Situationen har blivit akut för föreningen sedan Söderhamns kommun aviserat att de inte betalar hyran för arkivet i Vågbro från 1 juli.

Hans Riben har varit med föreningen och träffat socialdemokratiska riksdagsledamoten Åsa Lindestam från Söderhamn. Han förklarar att några S-politiker i riksdagen lovat motionera om Klaverens hus och att det även finns intresse från alliansen.

Det är inga stora pengar som behövs, menar han. Två till tre miljoner skulle räcka. Men först krävs alltså att politikerna engagerar sig och fattar beslut.

För Hans Riben och Musikmuseet är det inget självändamål att Klaverens hus ligger just i Söderhamn. Även det kommer att bli föremål för politiskt beslut.

- Söderhamns kommun har gjort och gör en mycket bra insats för Klaverens hus. Nu har det blivit alldeles för stort både för föreningen och kommunen att axla själva, menar han.

Hans Riben menar att det som Föreningen Klaverens hus bedriver i Söderhamn har de komponenter som krävs för en museiverksamhet, med visningar, konserter och föreläsningar, en tidskrift, en hemsida och olika aktiviteter.

Men som chef och tjänsteman på Musikmuseet kan han inte själv besluta att hand om Klaverens hus i Söderhamn.

- Nu handlar det om att rädda samlingen, säger Hans Riben och räknar med att Söderhamns kommun och föreningen hittar en lösning, även om bägge måste backa.

Han hoppas det blir en snabb politisk lösning på riksplanet som inte hakar upp sig i partipolitik.

Mer läsning

Annons