Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hopp om villkorlig frigivning för Fikru Maru:"Vi hoppas på att få komma hem snart"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Det är både bra och dåligt att Fikru Maru döms till fängelse i fyra år och åtta månader förklarar dottern Emy Maru efter måndagens besked från den etiopiska domstolen.

– Det är en bra dom, för nu vet vi att han kan ansöka om villkorlig dom. Men det är dåligt för vi hade hoppats att allt skulle ha varit klart idag, säger Emy Maru.

Läs mer: Dom men ingen seger för Fikru Maru

Den fängslade svenske hjärtläkaren Fikru Maru döms till fängelse i fyra år och åtta månader av Federal High Court i Addis Abeba. Han fälls för att ha haft "kännedom om korruption på ministernivå". Detta efter en händelse där dåvarande tullministern ska ha medverkat till, att ett krav på Fikru Maru om obetalda tullavgifter för medicinsk material undanröjdes.

Fikru Maru har hävdat att han är oskyldig, men i och med att han insjuknade med en kollapsad lunga i början på september bad han domstolen att avkunna dom utifrån det material som redan presenterats för rätten.

Läs mer: Tre år utan dom: "Det jag varit mest rädd för har inträffat"

Läs mer: Hon vill befria sin pappa

Enligt etiopisk lag har den dömde möjlighet att ansöka om villkorlig frigivning när två tredjedelar av straffet är avtjänat. Den möjligheten uppstår i så fall efter 37 månader och Fikru Maru har suttit frihetsberövad under 43 månader utan dom.

– Vi har redan börjat processen med att ansöka om villkorlig dom, säger Emy Maru.

Det återstår att se om etiopiska myndigheter medger att Fikru Maru får tillgodogöra sig tiden i häkte. Fikru Marus rättsliga företrädare bedömer att den saken kommer att klargöras inom de närmaste dagarna. Den böter på 3 000 dollar som han dömt till är redan betald.

– Nu är det fängelsemyndigheten som ska ta ställning till begäran om villkorlig dom. Det normala fallet i nästan alla länder är att den som döms får tillgodoräkna sig tiden i häkte och det gäller tydligen också i Etiopien, säger Hans Bagner som är Fikru Marus svenske försvarsadvokat.

– Vi hoppas på att få komma hem snart. Det vore skönt, säger Emy Maru.

Fikru Marus hälsotillstånd blir långsamt sämre ju längre tiden går förklarar dottern. Han är i behov av kvalificerad vård för att den kollapsade lungan ska återställas.

– Nu är det klart vad han får för påföljd. För vår del kvarstår uppfattningen att han akut behöver vård, säger kansliråd Patric Nilsson vid utrikesdepartementet.

UD fortsätter sitt arbete i dialog med Fikru Maru och hans anhöriga men vill inte kommentera vad det är för insatser som görs.

Aktionsgruppen Fikru Marus rättvisa kräver att UD ska verka för att Fikru Maru släpps omgående för att få vård.