Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hopp om snabbt saneringsbelut

Ärendet om sanering av de hypergiftiga kemikalier som lämnats kvar i Iggesund hårdkroms lokaler ligger just nu för beslut hos Naturvårdsverket. På kommunen hoppas man på skyndsam behandling.

Hudiksvalls kommun har ansökt om statliga pengar för saneringen av Iggesund hårdkrom. Ansökan var på 4,6 miljoner kronor och den stora summan pengar är anledningen till att Naturvårdsverket inte kan låta en handläggare fatta ett snabbt beslut.

- Man måste upp till högre nivåer med detta, säger Chatrin Molin, chef på miljökontoret i Hudiksvalls kommun.

Innan ärendet lades över på Naturvårdsverkets bord gjorde Länsstyrelsen ett yttrande som kan tjäna som riktlinje för Naturvårdsverket i deras beslut. Chatrin Molin berättar att man i det yttrandet beskrev kemikalierna i byggnaden som mycket giftiga, starkt frätande, cancerframkallande och att de kan skapa genförändringar hos levande organismer som kommer i kontakt med dem.

Den 14 juni gick yttrandet till Naturvårdsverket och Chatrin Molin är nu orolig över att ärendet inte ska hinnas behandlas före semestrarna.

Tidspressen beror på att man vill hinna städa innan vintern.

- Vi måste hinna med upphandling om vem som ska göra arbetet, de ska förbereda sig för det är ett stort jobb, och så tar det nog en månad att sanera också, säger Chatrin Molin.