Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hopp och oro efter nytt besked om vanvård

Beskedet om att regeringen ber om ursäkt och lämnar ekonomisk ersättning till styvbarn som vanvårdats inger hopp, men väcker också många frågor.

I onsdags stod det klart att personer som utsatts för övergrepp eller allvarlig försummelse inom det som kallas "social dygnsvård", det vill säga boende på institution eller i fosterhem, får rätt till en ursäkt, möjlighet att söka en ekonomisk ersättning på 250 000 kronor, samt åtgärder för framtiden.

Beskedet togs emot med glädje av Ingela Hillblom, lokalombud i Gävleborgs län för riksförbundet Samhällets styvbarn.

– Det är ett fruktansvärt glädjande beslut. Det gick ända in i hjärtat för det är faktiskt ett erkännande att samhället har gjort fel.

Det finns ett stort behov bland berörda att få mötas och diskutera och därför kommer Samhällets styvbarn att hålla möten i Ljusdal den 7 november och den 7 december och en lokal förening startas innan årsskiftet.