Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill öppna ett härbärge

Ing-Marie Samuelsson tänker inte ge sig förrän drömmen blir verklighet. Hon hoppas att öppna ett härbärge med upp till tio rum för uteliggare.

Ing-Marie Samuelsson tar emot i sin lägenhet i Söderhamn. Hon är fast besluten att göra en satsning på att upprätta ett härbärge. I dagarna har hon skrivit brev till socialförvaltningen, polisen, kyrkan och till stiftelsen Kriminellas revansch i samhället, KRIS.

Som före detta kriminell och med egna problem, har hon förståelse för uteliggarnas situation.

- Jag känner dem väl, säger hon.

Att öppna ett härbärge skulle enligt Ing-Marie Samuelssons innebära att man ger uteliggarna en chans att hämta krafter. Samtidigt understryker hon vikten av att de skärper sig.

- För att få mat och sovplats måste det vara krav på att de är drog och alkoholfria när de är på härbärget, säger hon och hoppas på möjligheten att få tillgång till ett hus med sex till tio rum, helst med stor tomt.

Hon tar också upp idén att låta uteliggarna arbeta med underhåll av huset under tiden de är på härbärget.

- Ett härbärge behövs verkligen i denna stad, säger hon

Men socialförvaltningen håller inte med.

- Som vi ser på saken finns det redan möjlighet för uteliggarna att få hjälp. Vi har hemmet i Stenbacken och Sjövillan, öppenvårdsmottagningen och chans till boende genom Faxeholmen, säger Karin Wiklander och pekar också på det är för dyrt.

- Ekonomiskt finns det inte heller några resurser, säger hon.

Om inte socialförvaltningen kan hjälpa Ing-Marie Samuelsson, kommer hon att söka hjälp från sponsorer. Hon har redan hört sig för med vissa handlare om att kunna hämta utgånget bröd och mat. Hon har en tanke med det också.

- Det är bättre än att uteliggarna ska bli tvungna att stjäla, säger hon.

Ing-Marie Samuelsson vet att hon har oddsen emot sig och att det kan ta lång tid.

- Men det är viktigt att visa att jag har satt igång och menar allvar med det här, säger hon