Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill göra skillnad för barnen

Under vinterhalvåret bor Annika Strand och hennes man i Thailand. Efter att Annika besökte ett barnhem i Thailand tillbringar hon mindre tid på golfbanan och engagerar sig mer i barnhemmets överlevnad.

– Vi gör skillnad för de här barnen.

Annika Strand är i Söderhamn för att hälsa på sin pappa. Hon är född och uppvuxen i Söderhamn, men bor numer i Solna. Sommartid är Annika och hennes make Torkel gärna i stugan i Söderhamn, vinterhalvåret tillbringas i Thailand. Torkel är pensionär, Annika arbetar extra åt ett friskvårdsföretag.

Varje år skickas miljoner flyktingbarn till Thailand av sina föräldrar, en fjärdel av dem är från Burma. De tillhör Karenfolket, som förföljs och behandlas illa av Burmas invånare. Samson Sripasur var själv ett flyktingbarn en gång i tiden, och han har startat det barnhem som drivs av donationer från privatpersoner, företag och munkar i byn.

För fyra år sedan kom Annika via en vän i kontakt med barnhemmet som ligger en timmes resväg från Hua hin där hon och Torkel är bosatta. Sedan dess har Annika samlat in pengar för att barnen ska få mat för dagen och chansen att studera vidare. Hon beskriver vilken skillnad det är att åka från sitt hus till byn där barnhemmet väntar.

– Det är en otrolig kontrast att spela golf med en egen caddie som bär klubborna och kallar en för madam, för att nästa dag möta barnen på hemmet. De är otroligt tacksamma för det vi gör och arbetar själva hårt för att få mat, säger Annika.

Hon bär på en känsla av att aldrig kunna göra tillräckligt för barnen. Men trots det är det enligt henne viktigt att göra vad man kan.

– Vi gör skillnad för de här barnen. Vi samlar in kläder, mat, pengar och annat till dem. En flicka ska få studera en termin på universitet tack vare pengar som svenskar har skänkt, säger hon.

Varje gång Annika och hennes vänner kommer till barnhemmet gör de en bedömning av vad barnen är i mest behov av. Oftast handlar det om mat för dagen, men utbildning står högt på listan.

– Det är många hjälporganisationer som vill att vi ska ansluta oss till dem, men vi säger nej. Det är en trygghet att veta att de insamlade pengarna går dit de ska utan mellanhänder, och att vi själva kan avgöra vad pengarna ska gå till. Dessutom kan vi ge bidragsgivarna en chans att träffa barnen, säger Annika.

Från fem års ålder går barnen i skolan. De skjutsas i en ranglig lastbil till byskolan, som behöver bytas ut mot en nyare. Hemma på barnhemmet odlar de grönsaker och svamp, och de insamlade pengarna går mestadels till ris, tvättmedel och basvaror som matolja, buljong och kryddor. Förra gången Annika besökte barnhemmet hade hon med sig mediciner.

– De är tacksamma för allt de får eftersom de inte har någonting, säger Annika.

Det är känslan för barnen som får henne att engagera sig i barnhemmet. Hon har alltid arbetat med barn, tidigare som förskollärare i Söderhamn. Men det är något särskilt att kämpa för flyktingbarnen i Thailand.

– Du skulle gjort samma sak om du varit där. Det är det bästa jag gjort, av alla jobb jag haft, säger Annika.

Hon kom nyligen hem från Thailand, och reser tillbaka i oktober.

– Man kommer närmare barnen för varje gång man är där, det blir jobbigare att lämna dem. De saknar vuxna förebilder, när min man kom dit första gången tog en pojke i sextonårsåldern hans hand direkt, säger Annika.

Nu startar hon och vännerna ett bankkonto i Thailand som ska gå till studier för barnen. Efter att barnen fyllt sexton ska de klara sig själva ute i samhället.

För Annika fortsätter arbetet för att barnen ska få ett bra liv.

– Det känns så viktigt att jag kan göra något för de här barnen, säger hon.