Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill befria sin pappa

På tisdag är det två år sedan Fikru Maru greps och fängslades. Han väntar ännu på att få lägga fram sin version inför domstolen. På lördag hålls en manifestation för hans frigivning.

– Jag skulle bli jätteglad om utrikesdepartementet deltog, helst med en talare, men vi väntar fortfarande på svar, säger dottern Emy Maru som står bakom manifestationen.

Etiopiens tidigare tullminister är åtalad för korruption och den svenske hjärtläkaren Fikru Maru är en av ett femtiotal personer som nu ingår i åtalet. Läkaren som har en halvtidsanställning på Hudiksvalls sjukhus hävdar att han är oskyldig. Det påstådda brottet ska ha begåtts i anslutning till krav på tullavgifter för införsel av fyra resväskor med sjukvårdsmateriel till den hjärtklinik som Fikru Maru driver i Addis Abeba.

Hans svenske advokat Hans Bagner bedömer att bevisningen mot Fikru Maru är mycket svag och de etiopiska advokaterna har därför begärt att den del av korruptionsmålet som gäller Fikru Maru ska läggas ner. Den etiopiska domstolen har satt den 12 maj som nytt datum för när den ska meddela sitt beslut om den begäran.

– Jag är inte optimistisk inför domstolens beslut. Jag tror att de kommer att skjuta upp beskedet ytterligare och att det inte finns något symboliskt i att de meddelar sitt beslut på årsdagen av pappas fängslande, säger Emy Maru som är läkare på Hudiksvall sjukhus.

Lördagens manifestation hålls på Sergels torg i Stockholm där det under två timmar blir artister och talare så som redan nämnde Hans Bagner, riksdagsledamot Désirée Pethrus (KD) och Margareta Sidenvall (KD) från Hudiksvall som är engagerad i Aktionsgruppen Fikru Marus rättvisa.

Bland artisterna som medverkar finns Ninsun Poli, Dj Sleepy och hiphopduon Mohammed Ali. Dessutom närvarar Fikru Marus familj.

– För oss så känns det här så oändligt långt och vi känner oss så maktlösa när vi inte ser några resultat, säger Emy Maru.

Ett syfte med manifestationen är att få det svenska utrikesdepartementet att engagera sig mer för Fikru Marus frigivning. Men en inbjudan har också skickats till den etiopiska ambassaden i Stockholm. I början av året togs frågan upp i samband med statsminister Stefan Löfvens besök i Etiopien. Kort därefter följde också en rättegångsdag där åklagaren lade fram sin bevisning mot Fikru Maru.

Han själv har ännu inte fått presentera sin version och på grund av att målet omfattar så många åtalade bedömer advokat Hans Bagner att det kommer att dröja in på nästa år innan domstolen på nytt tar upp Fikru Marus del av åtalet.

Inför domstolsbeslutet på tisdag åker Fikru Marus hustru ner till Etiopien.

– Vi ska inte förvänta oss allt för mycket men agera utifrån resultatet. Allt tyder på att domstolen kommer att skjuta upp avgörandet ännu en gång. De kan inte döma honom så enda sättet att hålla honom kvar är att skjuta upp beslutet, säger Emy Maru.

Sveriges ambassadör Jan Sadek kommer att närvara i domstolen den 12 maj. Från utrikesdepartementets sida har man viss förståelse över uppskjutna beslut.

– Domstolen har ett antal liknande ärenden som de vill ta ställning till samtidigt, säger Anna Ekberg på UD:s presstjänst.