Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tänker baklänges i förväg

/

I Inger Markussons trädgård i Nor är rabarberbladen gjutna i betong. Under måndagen höll hon en kurs i betonghantverk.

Annons

Inger Markusson har gjutit betongdekorationer, för både trädgård och köksbord, i flera år. Nu driver hon ett hantverksföretag där hon både säljer sina betongföremål och lär ut teknikerna.

Under måndagen höll hon en kurs i betonggjutning för fem ivriga deltagare. Ingen av dem hade provat på betonghantverk tidigare.

Det är mycket att hålla reda på när man arbetar i betong. Under alla delar av processen, från gjutform till färdigt föremål, gäller det att tänka baklänges.

– Det är viktigt att man ser slutresultatet framför sig. Om man ska göra en ljusstake, måste ljuset placeras i formen innan man häller i betongen. Att gjuta in bokstäver åt rätt håll kan bli riktigt knepigt, säger Inger Markusson.

Under kursdagen fick deltagarna prova på att forma föremål genom att placera silikonformarna på stenhögar. Planen var att trotsa regnet och arbeta utomhus, med gruset i en före detta hundgård. Där började Inger Markusson med sitt betonggjuteri. Själv tycker hon om att låta några stenar fastna längs kanterna på föremålen – det har blivit lite av ett signum för Markussons skapande.

Efter kursen fick deltagarna vänta på att se sina färdiga alster. Det tar 3-4 dagar innan betongen brunnit.

Mer läsning

Annons