Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon sydde prinsessans brudklänning

Svenska klädskaparen Ida Sjöstedt har designat prinsessan Sofias bröllopsklänning. Men inte många vet att det är Matilda Olsson från Hudiksvall som sytt och konstruerat den.

Ryktena om bröllopsklänningen började spridas ordentligt timmarna före prinsbröllopet. Och när Sofia Hellqvist och prins Carl Philip klev in i kyrkan bekräftades det snart att det är svenska designern Ida Sjöstedt som fått prestigeuppdraget.

Matilda Olsson från Idenor, Hudiksvall, har vetat om det sedan februari, och sedan dess har 200 timmar lagts ner på att få klänningen helt perfekt till den 13 juni. Matilda Olsson har jobbat för Ida Sjöstedt i sex år och är den som haft huvudansvaret för klänningen, sytt den och konstruerat mönstret. Dessutom har hon sytt klänningarna åt prinsessan Estelle och de andra brudnäbbarna, Chloé och Anaïs Sommerlath och Tiara Larsson.

På lördagseftermiddagen var hon med vid vigseln i Slottskyrkan och kunde äntligen pusta ut.

– Nu är det total lättnad. Jag höll på in i det sista och såg till att allt var i ordning, och lämnade Sofia med hennes familj på slottsbacken och sprang nog nästan sist in i kyrkan.

Hur kommer det sig att ni fick det här uppdraget?

– Sofia hörde av sig före Nobelmiddagen och vi sydde hennes klänning då. Sedan hörde hon av sig igen inför bröllopet, så jag tror att hon gillade samarbetet. Först blev jag väldigt glad, sen tänkte jag "helvete!", för jag insåg att det var jag som skulle sy den. Det blev nästan skrämselhicka. Skräckblandad förtjusning kan man säga. Vi fick veta det i februari och började ha möten och planera designen. Jag tror vi har haft sju provningar, och det har så klart varit topphemligt.

Hur har det varit att hålla det hemligt?

– Väldigt svårt, för jag är väldigt stolt över att ha fått göra det här. Man vill gärna bubbla om det, men jag är ändå van vid att det är så i arbetsprocessen.

Hur var det att jobba med Sofia?

– Det har varit väldigt roligt, hon är verkligen jättetrevlig, och lätt att jobba med.

Hur skulle du beskriva klänningen?

– Det är en klänning i sidenorganza och sidencrepe med handbroderade spetsblommor på. Slöjan har en spetskant som också är handbroderad. Klänningen är mer Sofias stil än Ida Sjöstedts stil skulle jag säga. Bland annat för att det är helt nya material. Om bara Ida hade bestämt hade den sett annorlunda ut, men den ska ju spegla Sofia. Jag är väldigt nöjd med den.

Hur var den att sy?

– Det är det svåraste jag har gjort. Dels för att det var material jag inte var van vid, och sedan så är den ju helvit och i siden vilket gör att det absolut inte får bli några fläckar. Det blir till och med fläckar av vatten. Så vi har varit väldigt noga i ateljén. Ingen annan har fått eller vågat röra den. De har tagit omvägar runt den. Och så är det rätt otympligt med 3,5 meter släp. Jag fick möblera om för att kunna sy.

Vad hade Sofia Hellqvist för önskemål?

– Hon hade önskemål om skärning, att hon ville ha lång ärm till exempel. Hon ville ha en lite bohemisk klänning, men ändå behålla det kungliga med släpet.

Det pratades innan om ifall hon ville dölja sin tatuering vid nacken, hur resonerade ni kring det?

– Det pratade vi inte alls om. Hon har den bara, det var ingen issue.

Vilket är det starkaste minnet du tar med dig från processen?

– Det var nog när vi hade provning på slottet i måndags. Då kom drottning Silvia in med prinsessan Lilians tiara som vi provade med. Hon berättade historien om den, och hon är väldigt bra på att berätta. Det var fint.