Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon skapade sitt drömjobb

Antalet företag i Bollnäs har ökat med tusen de senaste tio åren. I dag finns närmare tre tusen företag i kommunen. Under 2013 startades närmare 200 företag, vilket placerar Bollnäs i topp i länet.

En av företagarna är 20-åriga Linnéa Woxlin, som startade eget i höstas.

Fingernaglarnas huvudsakliga funktion är att skydda fingertopparna, men i dag fungerar de till mer än så. Naglar kan användas för att uttrycka personlighet, eller rentav för politiska ställningstaganden – vem minns inte Emma Green Tregaros regnbågsfärgade "nagelkupp" under friidrotts-VM i höstas.

Allt fler bryr sig allt mer om sina naglar. En snabb googling ger vid handen att det bara i Bollnäs finns minst sju olika nagelsalonger, mer eller mindre specialiserade, att vända sig till för den som vill bli lite extra fin längst ut på fingrarna. Linnéa Woxlin är en 20-åring som skapat sitt eget drömjobb utifrån sitt stora intresse för just naglar. Sedan några månader tillbaka är hon diplomerad nagelterapeut, eller nagelteknolog som det också kallas.

– Det är ganska svårt att få jobb som ung här i stan, så då skapade jag mitt eget jobb, konstaterar Linnéa Woxlin när vi möts i hennes salong.

I Hantverkshuset i centrala Bollnäs har hon varit igång med sin verksamhet, Linnéas Naglar, sedan slutet av fjolåret.

Att starta ett eget företag var annars inget som Linnéa funderat på någon längre tid, utan det föll sig naturligt genom olika omständigheter och allt skedde på ganska kort tid. Genom en kompis fick hon tips om den utbildning i Gävle som hon sedermera hoppade på och genomförde. Sedan var steget till att starta eget helt plötsligt inte så långt.

– Men om någon hade sagt för ett par år sedan att jag skulle starta egen firma när jag var 20 så hade jag bara skakat på huvudet, säger Linnéa Woxlin och skrattar.

Hon kan fortfarande nästan inte tro att det är sant att hon verkligen har sin egen nagelsalong, berättar hon. Men nu har det ändå börjat sjunka in så smått.

– Häromveckan kom det in folk hela tiden, medan jag satt med kunder. Då gick det liksom upp för mig "Herregud, jag har ju en riktig salong här" säger Linnéa och skrattar.

Linnea har inte marknadsfört salongen mer än via Facebook och Instagram, men det har visat sig räcka ganska långt – bokningarna ramlar in i allt stridare takt.

– Redan nu har jag börjat märka av att student och studentbal närmar sig, det är ganska många som har bokat in sig och det börjar faktiskt bli ganska tomt på lediga tider under början på sommaren. Det är många som vill ha lite extra fina naglar då, ler Linnéa.

Naglar är en speciell del av kroppen – saknar känsel, men är ändå på något sätt levande eftersom de växer. Så hur är det egentligen, är naglar att betrakta som levande eller döda?

– En nagel består av celler som delar sig och skjuts fram. Cellerna längst in i roten lever, men förhornas och dör när de skjuts fram. Så naglar är alltså döda, men de växer ändå, konstaterar Linnéa, som genom sin utbildning blivit kunnig inte bara på naglar – hon har även ingående studerat hela handens anatomi och uppbyggnad.

– Det är inte bara att göra naglar, det kräver ganska mycket kunskap. Jag skulle säga att det är en hel vetenskap, säger Linnéa.

Linnéa Woxlin utför huvudsakligen två olika typer av behandlingar, manikyr och gelénaglar. Gelénaglar innebär att en speciell gelé appliceras på nageln, oftast i tre olika omgångar – först ett baslager, sedan ett uppbyggnadslager och slutligen ett glanslager.

– Gelén ersätter nagellack och håller betydligt bättre, sitter fast i flera veckor. Jag har haft kunder som kommit tillbaka efter åtta veckor och naglarna sitter fortfarande som berg, säger Linnéa.

Behandlingar för killar? Jorå, det finns också.

– Herrmanikyr började jag med i julas. Jag tycker det är lika viktigt att killarna också sköter om sina händer och håller dem fina och fräscha, säger Linnéa och ler brett.

Vilka nageltrender råder just nu här i stan – vad efterfrågar kunderna?

– Väldigt blandat, men det är mest naturligt och ljusa färger som gäller.