Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon ska bevaka barnens rätt i landstinget

Redan 2001 beslutade landstinget att arbeta utifrån FN:s Barnkonvention.
Men de senaste två åren har ingen haft det övergripande ansvaret för att följa upp att barnens intressen tas till vara.

Annons

Från och med den 1 september är Madeleine Boll landstingets barnrättsstrateg.

– När jag blev tillfrågad om jag var intresserad av tjänsten, ville man i första hand förbättra arbetet med barnkonsekvensanalyser inför beslut, säger hon.

Huvudprinciperna i FN:s Barnkonvention är att barn- och unga inte ska diskrimineras, att man ska se till barnens bästa, att de ska ha rätt till liv och utveckling och inflytande i relation till sin ålder.

Madeleine Boll har sitt nya uppdrag på halvtid och ska vara ett stöd för både ledning och personal, bland annat när barnkonsekvensanalyser ska göras inför beslut.

– Det kommer också att hållas utbildningar nu för både politiker, tjänstemän, chefer och personal kring vad Barnkonventionen kan innebära för våra verksamheter.

Som barnrättstrateg kommer hon också att följa upp redan fattade beslut.

– Till exempel vill jag se vilka konsekvenserna blev av de neddragningar som redan genomförts och ska genomföras inom barn- och ungdomssjukvården.

Hon ska vara ett stöd för barnombud och barnambassadörer inom landstinget.

Barnombuden ska se till att barn bemöts på ett sätt som är anpassat för dem. Sådana finns än så länge bara på vårdavdelningarna vid Gävle sjukhus.

Barnambassadörer finns inom psykiatrin för att möta barn när föräldrarna är sjuka.