Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon möter tankarna bakom slagen och misshandeln: "Våld är så mycket mer"

Våld i nära relationer finns där, överallt. En tabubelagd skam som drabbar hela familjen. Jessica Eklund arbetar med män som misshandlar kvinnor, hon försöker förstå drivkraften och vanmakten.

Mannen slår på timern när duschstrålarna möter kvinnans hud, han stämmer av trippmätaren efter hennes besök på mataffären. Blåmärkena efter slagen döljer sig under lager av tyg.

”Det slocknar och allt blir svart, jag minns ingenting. Jag kan inte hantera mig själv när jag blir arg.”

– Här handlar det om att sticka hål på, ”jag vet inte vad jag gör”. Det våldet finns egentligen inte. För då hade han slagit ihjäl henne, säger Jessica Eklund som arbetar med flera typer av behandlingar inom socialt arbete på Hudiksvalls kommun.

Våldet sitter inte bara i slagen. Det är många våldsutövare som till en början inte förstår att de utövat misshandel långt innan det första slaget.

Kvinnor som lär sig avläsa minsta lilla skiftning i mannens beteende. Anpassar sig för att undvika ilskan och kränkningarna.

Läs även: "Det är faktiskt så att jag har blivit misshandlad"

– En svartsjuk man kan exempelvis påstå att han såg hur hon tittade på en annan man, när de var på stan. Det börjar snurra igång i huvudet och till slut har hon nog legat med mannen i provhytten.

Men det är inget som han tar med henne där, på stan. Utan det här är någonting som han tar senare, ibland till och med dagen efter.

När männen sitter hos Jessica Eklund och mår bättre, förstår de att det är fantasin som skenat iväg. Att tankarna inte var realistiska. Men de berättar att de där och då, såg alla andra män som potentiella rivaler. Livrädda för att bli lämnade. I den känslan gäller det att fånga upp männen, få dem att analysera skillnaden mellan fakta och fantasi.

Läs också: Jag blev överfallen och våldtagen men vågade inte polisanmäla

Men vad händer egentligen där, i det första slaget? Och vad är det som sedan gör att han trots ångesten lyfter handen igen?

–Tillfredsställelsen just i stunden, utlopp för känslor som de har svårt att hantera annars. Sedan är det många som blir väldigt ångerfulla, men ändå händer det igen. Det här är knepigt att förstå.

Jessica Eklund berättar att det handlar mycket om att hitta orsaken, triggern. Den som många gånger gömmer sig i barndomen.

– Att hitta anledningen till våldet, att förstå var våldet kommer från och vad det gör med personen. När man förstår våldets styrka och verkning kan man förstå dess strategier. Och då går det att bekämpa våldet, innan dess är det svårt.

Genom att hantera vanmakten, träna på att uttrycka sig, så går det att lämna våldet. Se sina handlingar men för den delen inte acceptera dem.

– Det är många människor som i avsaknad av ord slår.

Hos Jessica Eklund talar de också om de sista slagen. De som ofta gick för långt, ledde till dom eller rädsla för att han insåg att hon var nära att dö. Någonting som fick honom att förstå att hjälp är nödvändigt.

Våld i nära relationer finns i alla samhällsklasser, i olika skepnader och det är inte bara män som utövar våld, Jessica Eklund har även behandlat ett flertal kvinnor.

– Det finns olika typer av våld och olika grader. Våld är ju så mycket mer än slag.

Det handlar om att ta sig förbi ursäkterna och börja ansvara för sina egna handlingar. Lämna: ”Jag var jättetrött och hade jobbat jättemånga timmar”, ”jag var berusad” eller ”hon vet vilka knappar hon ska trycka på för att jag ska bli förbannad.”

– Jag tror att det är många som lever i en relation där våldet har blivit normaliserat och att man har tappat bort sig själv successivt.

Behöver du någon att prata med, stöd och rådgivning?

Stickan är ett kriscentrum för män

Telefon: 026-187373

RFSL Brottsoffer jour

Telefon: 020-34 13 16

Polisen

Polisens informationssida om brott i nära relationer. Här kan du som är utsatt ta reda på mer om vad du har för rättigheter och om hur polisen kan hjälpa dig. Också du som är vittne kan hitta information om vad du kan göra om du misstänker att någon i din närhet är utsatt.

Brottsofferjouren

Bollnäs och Ovanåker

Telefon: 072-558 98 05

E-post: info@bollnas-ovanaker.boj.se.

Centrum mot våld

Hudiksvall

Hjälp för den som utsatts för våld, barnen som upplevt våldet och våldsutövaren.

Socialjouren

Telefon: 026-10 02 25

Kvinnofridsrådgivningen

Växel: 0650-190 00

Telefon: 0650-55 66 85

Nationellakvinnofridslinjen

Telefon: 020-50 50 50