Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon leder husägarna i Sveriges mittregion

Sedan en knapp månad är Gunilla Levin ordförande för mittregionen i Villaägarnas riksförbund. Hon är också den enda kvinnliga regionsordföranden i förbundet.

Annons

I sitt bostadspolitiska program skriver Villägarnas riksförbund att de "arbetar för att alla ska kunna förverkliga drömmen om att äga en egen bostad eller fritidshus."

Huset där Gunilla Levin själv bor tillsammans med sin make Rolf är då i alla fall ett riktigt drömhus. Här bodde en gång brukspatronen på Mariehills sågverk, på en kulle med utsikt över hela inloppet till Söderhamnsfjärden.

Brukspatrons gamla träslott står inte kvar längre, men Gunilla hittar fortfarande bitar från gamla kakelugnar när hon gräver i trädgården. Och den magnifika utsikten är förstås densamma.

Om man får tro Villaägarnas egna undersökningar är det så här de flesta i Sverige vill bo. I ett eget hus, stort eller litet.

– Om jag ser till mig själv så är det väl att man har en frihet. Man kan duscha när man vill och spela musik. Man betalar pengar till sig själv och kan använda dem, säger Gunilla Levin.

Men det finns många hinder för den som vill äga ett hus i Sverige, tycker Villaägarnas riksförbund. Förbundet drev tidigare en framgångsrik kampanj mot fastighetsskatten, och inför riksdagsvalet i höst är det de så kallade flyttskatterna som står i fokus. Till exempel skatten på vinst för en såld fastighet.

– Det blir ingen rotation på att köpa och sälja hus. Om man får betala 350 000 kronor i skatt så kanske man väljer att behålla huset. Det blir sådana kostnader att det inte går runt. Man har köpt ett hus för skattade pengar, man har rustat och grejat och sedan får man betala en massa mer i skatt för att sälja huset, säger Gunilla Levin.

Den 10 maj i år valdes hon till ordförande för Villaägarnas riksförbund region XYZ, som består av Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län.

– Jag blev tillfrågad av valberedningen och tycker att om man sitter i en styrelse så måste man vara beredd att ta uppdraget. Jag har hört att de tycker att jag är rak och håller på vad jag har sagt, säger Gunilla Levin.

Hon är också den enda kvinnliga regionsordföranden i förbundet.

– Men jag tror inte att jag fick uppdraget för att jag är kvinna. Jag hoppas inte det, för jag är emot kvotering. Rätt man eller kvinna på bästa plats ska det vara.

Som så många andra föreningar har Villaägarna haft svårt att föryngra sig. En fråga som Gunilla Levin vill driva som ordförande är att få in fler yngre människor i föreningen. Till exempel genom barnaktiviteter under villaägarnas dag den 30 augusti.

– Jag har också en idé om att bjuda med två yngre medlemmar på möte med regionsstyrelsen för att göra dem mer delaktiga och se vad det handlar om, säger Gunilla Levin.