Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon hittar nyanserna genom arbetet: "Jag känner mig stark"

Nyanser i samhället som för oss är självklara är en hel vetenskap för Rangeen Jamo. För henne är etableringen betydelsefull.
– Carina hjälper mig med grammatiken och hon pratar alltid med mig vilket gör att jag känner mig stark, säger hon.

Rangeen Jamo är kvotflykting från Syrien och har via arbetsförmedlingen fått ett så kallat instegsjobb på Friskhuset i Hudiksvall. Instegsjobbet är kopplat till SFI-utbildningen, svenska för invandrare och tanken är att den nyanländas kompetens snabbare ska komma till användning.

Läs även: "Känslan av att man inte duger och står utanför samhället"

Instegsjobbet ska också hjälpa till att utveckla språkkunskaper och förstå sig på de sociala koderna som finns i det svenska samhället.

De första veckorna på Friskhuset var en utmaning och Rangeen Jamo var likblek och trött. Jobbet hos Carina Kudahl Kjellander och Dan Kjellander är hennes första jobb någonsin.

Rangeen och Carina arbetar tillsammans hela dagarna. De fixar och städar inför konferenser samtidigt som de renoverar och inreder.

Vi följer arbetslösa Rose-Marie i hennes vardag – se hennes videodagbok här!

Under intervjun brister de båda ett flertal gånger ut i skratt och det märks att de har funnit varandra. Rangeen och Carina är inte längre bara kollegor, de är vänner.

– När vi jobbar tillsammans så pratar vi om allt mellan himmel och jord. Om det som har varit och hur det var, hur det ska bli, hur det är nu, kvinnoroller, mansroller och barn. Det svenska samhället kontra det syriska samhället, säger Carina.

Läs också: Gävleborg har Sveriges högsta arbetslöshet

För henne och Dan är det viktigt och roligt att vara en del i Rangeens utveckling och väg in i samhället.

– Jag tror att vi till största delen är dörröppnare. Vi är en sluss in i det svenska samhället. Vi har inte så många arbetsplatser här, men vi kan ta emot många under lite kortare tid, säger Dan.

I Syrien utbildade sig Rangeen till musiklärare och hon har tankar på att ta upp studierna igen. Men när handläggaren på arbetsförmedlingen berättade om möjligheter till jobb så kände hon att det var en chans som hon inte ville missa.

– Efter det här jobbet tror jag att det kommer att bli lättare för mig att arbeta med vad som helst, säger Rangeen.

Se även: Första delen i Rose-Maries videodagbok om arbetslösheten

När fika dukas fram på bordet, passar jag på att fråga om alla papper från de svenska myndigheterna. Då börjar Rangeen skratta.

– Ibland så kommer det papper och vi försöker översätta med Google men vi förstår ingenting. Så det händer att jag tar med mig papperna till Carina som översätter dom åt mig. Ibland frågar jag mina släktingar som jag har här, dom hjälper mig också, säger Rangeen.