Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon hittade hem i Bergsjö

Hon beskriver det själv som att hon har hittat hem. Med flytten till Bergsjö föll många bitar i hennes liv på plats. Som 13-åring var Hanna Tibell på fiolläger i Strömbacka och sedan dess har det varit Hälsingland i hennes hjärta. Nu är hon Bergsjös nya fiollärare och ledare för Nordanstigs ungdomsspelmanslag.

På sommarlägret som arrangerades av Hälsinglands spelmansförbund i början 1980-talet var det hon och alla gubbar, som hon själv beskriver det. Men den veckan i Strömbacka träffade hon en person som har blivit väldigt betydelsefull för henne, O´tôrgs-Kaisa.

- När jag hörde henne spela så var jag fast. Och Kaisa var lite häftigt, hon var inte som de andra. Hon var lite yngre, hon snusade och var lite fräck i munnen. Jag greps totalt av det, berättar Hanna Tibell.

När Delsbostämman var över 1984 så grät hon när familjen skulle åka hem, hon trodde att hon aldrig skulle få komma tillbaka till Hälsingland och få träffa Kaisa igen.

Från första början var det hennes pappa som fick henne att börja spela fiol, och även hennes systrar började spela.

– Men farsan ville att jag skulle spela med höger hand, men det gick inget bra. Farfar var instrumentbyggare och han la om strängarna på en fiol och så småningom byggde han en fiol som jag fortfarande har kvar. Så sen kunde jag spela med vänsterhanden.

Hon är född i Uppsala och uppvuxen i Alunda med folkmusiken närvarande i hemmet. Lägerveckan i Hälsingland blev återkommande varje sommar och hon försökte lära sig allt som gick.

– Jag sprang runt med en liten bandspelare och spelade in så mycket som möjligt av det som Kaisa spelade. Jag ville bli lika duktig som henne. Musiken och folket är annorlunda här än i Uppsala. Här har man mer råg i ryggen, jag tror att man har haft det svårare här. Man värnar mer om musiken, historien och traditionen.

Läs mer om Hanna Tibell i måndagens Hudiksvalls Tidning.