Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon har spelat för livet, kärleken och döden: "Man blir otroligt ödmjuk"

Hon har spelat för människor i deras svåraste stunder och största ögonblick – och hon har sjungit för självaste påven. Nu går pianopedagogen, kyrkomusikern och körledaren Eva Thalin i pension.

Det är en sådan där försommardag då solen inte riktigt verkar kunna bestämma sig för om den ska bryta igenom molntäcket på allvar eller inte. I Arbrå kyrka har Eva Thalin just spelat på en begravning, något hon gjort otaliga gånger förut.

Men inte så många gånger till. 15 juni gör hon sin sista arbetsdag som kyrkomusiker i Arbrå-Undersviks församling.

– Det börjar kännas att det närmar sig nu, man har börjat göra saker för sista gången. Det har jag tänkt på ofta de senaste dagarna, att nu är det sista gången jag gör just det här momentet eller arbetar tillsammans med den här personen. Det känns lite konstigt, konstaterar Eva Thalin, som har haft Svenska kyrkan som arbetsgivare under de senaste 25 åren.

Utsikten över Ljusnans vatten är andtagande från kyrkogården i Arbrå. Det är svårt att tänka sig en mer naturskönt belägen arbetsplats att gå till.

– Det är ju helt enormt vackert här, jag har nog aldrig tyckt att det känns jobbigt att åka hit. Men det har ändå så klart mest med själva jobbet att göra, säger Eva och fortsätter:

– När man jobbar i kyrkan så jobbar man med livet. Och med döden. Det är dopet, bröllopet och begravningen, om man ska ta dem i rätt ordning. Att få arbeta med hela det spektrat – och att få vara med människor i de stunder som ofta är bland de lyckligaste, största eller tyngsta i deras liv – gör att man blir otroligt ödmjuk.

Eva är pianopedagog i grunden och innan hon började jobba för kyrkan så var det skolvärlden som gällde för henne under många år. Efter 13 år som pianolärare på folkhögskolan i Bollnäs blev hon anställd som ackompanjatör/repetitör på Torsbergsgymnasiets estetprogram när linjen startade. Där arbetade hon sedan på deltid i 19 år.

Körsång är något som Eva Thalin alltid har brunnit för med klar låga. Hon var med och bildade välkända GE-klaven 1980, tillsammans med Gun Hedlund – "GE" står för Gun och Eva genom initialerna i deras förnamn, för den som inte visste det – och hon har under många år varit ledare för kyrkokören i Arbrå.

En period jobbade hon halvtid på estetprogrammet och halvtid för Svenska kyrkan, samtidigt som hon ledde nämnda två körer.

– När man jobbar halvtid på två ställen så sticker arbetstiden lätt iväg uppåt, på båda ställena. Och så hade jag två stora körer att leda utöver det. Det var hektiska år, men väldigt roliga också.

Bland många speciella körminnen så sticker ett ut särskilt – när GE-klaven vid ett besök i Peterskyrkan i Rom fick träffa självaste påve Johannes Paulus II.

– De ropade ut i högtalarna att påven ville träffa den svenska kören. Efter en massa säkerhetskontroller så fick vi audiens och kunde komma in till honom. Han gjorde ett väldigt trevligt intryck, som en vänlig gammal farbror. Han älskade Sverige sade han, och så ville han gärna höra Uti vår hage, så den sjöng vi för honom, minns Eva med ett leende.

Musiken och sången har varit en röd tråd genom hela hennes liv, både på jobbet och på fritiden.

– Jag är otroligt tacksam över att ha fått jobba med något som väldigt ofta har känts som en hobby. Men samtidigt har det varit mycket hårt jobb också.

När Eva Thalin nu går i pension ser hon ett liv med mycket resor framför sig. Eftersom hon och maken Sune har barn och barnbarn i både Småland och Skåne så kommer det att bli en hel del resor dit, men även utlandsresor hägrar.

– Både jag och Sune älskar att resa, så det kommer vi att göra mycket nu. Även om jag är väldigt flygrädd, så det måste jag försöka jobba med, ler Eva Thalin.

Eva Thalin

Bor: Lägenhet på området Tågmästaren i Bollnäs sedan några år tillbaka. Innan dess många år i Arbrå.

Familj: Gift med Sune Thalin sedan 1977, barnen Malin i Bollnäs, Fredrik i Vimmerby och Patrik i Lund, plus sju barnbarn i åldrarna 3-22 år.

Aktuell: Arbrå-Undersviks församlings kyrkomusiker som går i pension 15 juni.