Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon har en egen affär

Pia Nilsson var arbetslös och fick stöd att starta eget. I dag äger hon en djuraffär mitt i Söderhamn.
– Bidraget hjälpte mycket, säger hon.

Pia Nilsson kommer ursprungligen från Stockholm men flyttade upp till Söderhamn för tio år sedan. Hon hade en lång bakgrund inom äldrevården och veckopendlade till arbetet i Stockholm den första tiden.

2005 började Pia utbilda sig till undersköterska på Miroi, men det var svårt att få jobb i Söderhamn, annat än som semestervikarie på somrarna. Resten av året gick hon arbetslös.

Hösten 2012 gick Pia en nyföretagarkurs, där hon fick höra talas om starta eget-bidraget. Hon började se sig om efter olika möjligheter, och fick veta att djuraffärens tidigare ägare tänkte lägga ner verksamheten. Pia Nilsson köpte affären med inredning, produkter och allt för omkring 300 000 kronor.

– Jag tänkte: varför inte försöka? Och nu står jag här. Det ena gav det andra, säger hon.

Medan Pia startade verksamheten fick hon varje månad ett bidrag från Arbetsförmedlingen. Beloppet baserades på hennes tidigare a-kassa och stannade på omkring 10 000 kronor i månaden.

– Det betydde att jag kunde hoppa in i det här, chansa och se. Synd att det bara är sex månader, för de går väldigt fort i en sådan här verksamhet, säger Pia Nilsson.

Hur går affärerna nu?

– Det går, men det kunde gå bättre. Jag arbetar på att det ska vända uppåt. I och med att affären varit nedlagd är det en uppförsbacke att få den att rulla, säger Pia Nilsson.

Är det bra med starta eget-bidrag?

– Jag tycker det, annars är det svårare att komma i gång. Har man inget ekonomiskt bakom sig klarar man inte sina privata utgifter. Det är säkert många med mig som tycker att det är bra att bidraget finns så att man vågar satsa, säger Pia Nilsson.