Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon gör teater för barn om svåra ämnen

Kulturarbetaren Maria Norén vill få vuxna att sluta tassa på tå kring frågor som döden, våld och sexualitet. Just nu repeterar hon en ny pjäs.

Maria Norén har själv närmat sig barn med dessa frågor i över ett decennium, ofta med teatern som verktyg.

– Vi förlöjligar barns kunskap om vi inte vågar ta i de här svåra frågorna. Att tro att vi skyddar dem genom att möta dem med tystnad är korkat, säger hon.

Hon tror inte att det finns några ämnen som är för svåra att prata om, bara man hanterar dem på ett respektfullt sätt. Hon börjar alltid med att arbeta med en referensgrupp, där hon pratar med barnen om deras erfarenheter i ämnet och närmar sig alla svåra frågor via lek. Om pjäsen handlar om död så leker de kring döden, och livet. Vrider och vänder och låtsas. På så sätt behåller hon ett barnperspektiv.

Just nu repeterar hon en pjäs som handlar om att förlora en närstående.

– Jag förstår inte varför döden är sån tabu, jag förstår det bara inte. Vad är det som är så farligt med att prata om det? Det händer ju hela tiden.