Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon gjorde årets hälsingeostkaka – hemligt gårdsrecept blev vinnande

Ostkakan stod i fokus under Hälsingegårdsdagarna, då gårdar i hela landskapet serverade sin variant av den klassiska hälsingedelikatessen. Men Årets hälsingeostkaka, ja den fanns bara på Erik-Andersgården i Söderala.

Elva tävlande ställde upp med sina bästa recept. Fyra jurymedlemmar smakade, smackade och konfererade. Och till sist kunde en lycklig vinnare titulera sig "ostkakemästare": Carolina Halvarsson från Stamnäs utanför Hudiksvall.

Läs också: Smaka hälsingeostkaka temat för hälsingegårdsdagar

– Helt otroligt, sade vinnaren med ett brett leende och fortsatte:

– Jag kan inte riktigt förstå det här, men det känns väldigt bra.

Vad tror du juryn föll för med din ostkaka?

– Enkelheten tror jag. Det är ett generationsrecept, som passar till väldigt många olika tillbehör.

Läs också: Gårdar och godsaker i fokus

Carolina Halvarsson gjorde sin första ostkaka för tio år sedan.

– Jag har inte ändrat något i receptet, som följde med gården som mina föräldrar köpte. Vet inte hur långt tillbaka det går faktiskt.

Några planer på att lansera vinnarreceptet?

– Nej, det är ganska hemligt, haha.

Läs också: Så gör Astrid sin hälsingeostkaka

Det var en namnkunnig jury som utsåg vinnaren i tävlingen. Malin Söderström, stjärnkock med hälsingerötter, var juryns ordförande. Till sin hjälp i bedömningen hade hon Söderhamnskillen och bagaren Linus Larsson, vinnare av tv-tävlingen Hela Sverige bakar, kockeleven Emil Zäll från restaurangskolan i Bollnäs samt Mittmedias kulturchef Gunilla Kindstrand.

Inne i Erik-Andersgården hade ett tillfälligt kök byggts upp för tävlingen. Bedömning och poängsättning skedde i den stora festsalen.

Föreningen Matvärden arrangerade tävlingen, med syftet att lyfta och synliggöra det hälsingska matarvet. På Erik-Andersgården hölls även ett föredrag med titeln "Vad är hälsingeostkaka" innan vinnaren i tävlingen offentliggjordes.

Ostkakan vad det sammanhållande temat för Hälsingegårdsdagarna 2016, men det fanns även en hel del andra programpunkter under helgen. I år var också första gången som arrangemanget varade en hel helg, i stället för under en dag som tidigare.

För de gårdar som håller öppet för allmänheten innebar Hälsingegårdsdagarna starten på årets säsong. Men under helgen fanns chansen att upptäcka ännu fler hälsingegårdar, då även flera gårdar som i vanliga fall inte är tillgängliga för allmänheten öppnade upp portarna och bjöd på bland annat guidningar och föreläsningar.

Sju hälsingegårdar är sedan 2012 klassade som världsarv av Unesco, Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur: Gästgivars i Vallsta, Kristoffers i Järvsö, Pallars i Alfta, Jon-Lars i Långhed, Bortom Åa i Fågelsjö, Bommars i Ljusdal och Erik-Anders i Söderala.