Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon föddes som kurdisk prinsessa och hennes resa har varit lång och snårig

Som liten var hon en priviligierad kurdisk prinsessa. I tonåren blev hon gerillasoldat innan hon gifte sig och blev förtryckt av sin man. På biblioteket i Söderhamn berättade hon om den långa resa som gjort henne till den hon är idag.

Redan som barn var hon nyfiken och frågvis. Hon bröt mot normen att som kvinna vara tyst och foglig.

– Min pappa var bra, han köpte Pippi-böcker åt mig. Men mamma rev sönder dem, berättar Sohelia Fors.

Pippi Långstrump är för henne symbolen för en stark, fri kvinna. Idag är hon där själv, men vägen dit var snårig.

Läs även: Laddad utställning: Sjalen – symbol för frihet eller förtryck?

Sohelia Fors misshandlades av sin man i Irak, och när hon flydde till Sverige med sina två barn 1994 hade hon försökt att ta sitt liv två gånger.

Sverige var ett annorlunda land som väckte hennes nyfikenhet. Ibland hade hon svårt att förstå hur Sverige fungerar.

– Många av oss som flyr kommer från länder där man försörjer sig genom att vara bonde. Här i Sverige är man ingenting värd utan en utbildning. I öst betyder religionen allt. Samhället byggs upp kring Allah och i skolorna får man inte lära sig att det finns andra religioner. Här i Sverige är det tvärt om. Man lär sig att alla religioner är lika bra, och man går i kyrkan för att få stämning, säger Sohelia.

Hon jämför familjesammansättningar och värderingar.

– Storfamiljen i öst är en trygghet, eftersom man hjälper varandra. Men alla hänger ihop och som kvinna är man väldigt övervakad. Man ska kunna försvara varje telefonsamtal eller sms, och gör man något som inte passar tänker den övriga familjen "Vad ska grannarna säga?" Om en kvinna blir våldtagen är det hon som hamnar i fängelse, berättar Sohelia Fors.

Hon anser att kontrasten mellan världarna som möts är så stor att det kan bli problem. Hennes önskan är att alla som kommer till Sverige ska lära sig om hur demokratin fungerar. Att segregerade bostadsområden inte existerade utan att människor fick lära känna varandra och integreras på riktigt. Sohelia räds polariseringen som ökar segregationen och gör det lättare för både IS och rasistiska organisationer att få anhängare. Hon säger sig själv vara hotad av både IS och rasister.

Se också: Liberala Kvinnors ordförande om integrationen: "Vi måste prata om avvikelserna"

Sohelia Fors tycker dessutom att det görs alltför lite för att stoppa den hederskultur och det förtryck som lever vidare i Sverige trots att vi ska vara ett jämställt land.

– Kvinnan är mer fri och jämställd här vilket för många kan vara svårt att hantera. När en familj kommer hit slutar det ofta med att kvinnan blir isolerad i lägenheten. Övervakning och hedersvåld fortsätter ofta här, och flera barn gifts bort mot sin vilja varje år.

I Karlskoga startade Sohelia världens första tehus för kvinnor från alla länder. Ett integrationsprojekt som hon vill sprida till alla Sveriges kommuner, något som är på gång.

– Det är en oas för kvinnor, undan förtryck och hedersvåld. Där träffas vi utan att prata politik och religion, för att bygga broar mellan de olika världarna.

Läs om Centrum för allas café, som också är en mötesplats för inkludering.

Genom föreningen Khatoon har hon startat ett uppskattat skyddat boende för kvinnor. Saras hus kallas det.

– Kärnan är kärleken till mänskligheten. Min hämnd är att göra gott, säger Sohelia Fors.