Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon får matkassen till dörren

Fler beställer matkassar via nätet, där varorna räcker till ett visst antal planerade middagar. Nu går de att få hem till dörren efter att företaget Linas matkasse har etablerat sig i Söderhamn.

– Jättekul med nya grejer att prova på, säger Birgitta Persson, som är en av deras första kunder.

Birgitta Persson bor på Väster i Söderhamn tillsammans med sin make, Anders Persson och deras tre hundar. I måndags fick de hem sin första leverans från Linas matkasse. För ett ordinarie pris på 749 kronor får man hem fem rätter med fyra måltider av varje, en gång varannan vecka. Recepten är av olika svårighetsgrad, men inget kräver en mästerkock.

Tidigare har Birgitta stått för matplaneringen i hushållet och veckohandlat för det mesta.

– Jag handlar mycket onödigt, ofta mycket mer mat än vad som egentligen behövs. Jag tror att det här kommer att bli billigare för oss eftersom vi handlar så mycket onödigt, säger hon.

När döttrarna hade flyttat hemifrån fortsatte hon att laga mat åt fyra.

– Det tog lång tid innan jag lärde mig, säger Birgitta Persson.

Vännerna på Facebook skrev om Linas matkasse och Birgitta tyckte att de recept som lades ut såg lockande ut.

– När jag såg att det skulle komma hit bestämde vi oss för att testa, säger hon.

Nya idéer till middagar och att få prova på lite nya grejer är den främsta anledningen till det beslutet och tror på större variation i köket framöver. Att Birgitta, som har värk i kroppen, inte ska behöva släpa hem matkassar är en annan.

Basvaror får hon och maken ändå se till att ha hemma. Och är det något i de planerade måltiderna som de inte tycker om så byter de ut den ingrediensen. Den kommande veckans recept får de redan på torsdagen och har tid att komplettera med det som behövs.

Bland vännerna i Söderhamn är Birgitta först med att testa matkassar och de väntar och ser vad hon tycker. Än så länge är hon nöjd.

– Kycklingen med curry var godast hittills, säger hon.

Birgitta är noga med vad hon köper och kollar var maten kommer ifrån. Med första leveransen följde bara färska varor.

– Det viktiga är att det är bra grejer. Fräscht, så att de inte kommer med något halvruttet. Om det blir tokigt så kommer vi såklart inte att fortsätta, säger hon.

Hon kan förstå att barnfamiljer som har ont om tid och ska hämta på dagis vill ha det här alternativet, istället för att själva planera middagar och handla ingredienser.

– Nu kan jag ägna den tiden åt något annat som är roligt, säger Birgitta.

Men hon ser inte att hon kommer att följa receptförslagen så strikt.

– Är vi jättesugna på något annat en dag så gör vi det istället, säger Birgitta.

Matförsäljningen på nätet ökade med drygt 40 procent under 2010 jämfört med året innan dess. Den beräknade omsättningen på 1–1,5 miljarder kronor motsvarar 0,5 procent av den totala dagligvaruhandeln, enligt en rapport från Svensk handel som presenterades i april.

Färdiga matkassar står för den största delen av ökningen. Men fenomenet är fortfarande nytt och marknaden är relativt begränsad.

En dryg tiondel har köpt mat på nätet under det senaste året. Att de yngre vuxna hör till de mer positiva tyder på en kommande ökning. För äldre personers räkning har kommuner och landsting upptäckt prisvärdheten i att få maten hemlevererad, enligt Svensk handel.

Att få kunderna att testa är den största utmaningen, de som väl börjar beställa mat via nätet fortsätter ofta. Oro över att maten inte ska vara av bra kvalitet är enligt rapporten den främsta orsaken till att tveka. Kunder har blivit mer benägna att acceptera en kostnad för att få maten hemlevererad. Att se det som att "köpa tid" är ett argument för att betala för färdiga matkassar.

20 matkassar levererades första vändan i Söderhamn och till nästa leverans, som äger rum 31 oktober, är 25 kassar bokade hittills.

– Vi har haft förmånen att kunna starta upp på många orter och det brukar börja på det här sättet, säger Niklas Aronsson, vd för Linas matkasse.

Hans erfarenhet är att det går relativt snabbt att växa, inte minst eftersom folk pratar så mycket om mat. Generellt sett är det många barnfamiljer som beställer matkassar från dem.

– Ursprungsidén kommer från min fru. Hon frågade sig en gång "varför kan man inte bara sträcka ut armen vid ett rödljus och få en matkasse i näven". Det tog jag fasta på, säger Niklas Aronsson.

I tre och ett halvt år har hans syster, dietisten Lina Gebäck, tillsammans med sitt team utformat recept till rätter som är tänkta att vara både varierade, goda och nyttiga.

– Det är en mängd parametrar att ta hänsyn till varje vecka. Det ska passa både föräldrar och barn, som ofta kan vara ganska kräsna. Vi bedömer att det är en viktig del av vår framgång, att vi lyckas göra menyerna så pass inspirerande, säger Niklas Aronsson.

Än så länge är Linas matkasse ensamt om att leverera matkassar till dörren i Söderhamn. Om det finns plats för fler återstår att se.

– Söderhamn ligger ju på vägen mot Sundsvall, dit vi redan levererar. Så det låter inte som att det skulle vara så värst långt bort i tiden, säger Mattias Nahlin, som arbetar med logistik vid konkurrerande företaget Middagsfrid.

Kundundersökningar och antalet intresseanmälningar på företagets hemsida vägleder dem inför nya etableringar. De tittar även på hur många som bor i en stad och hur stor andel av hushållen som tillhör den typiska målgruppen, par med två hemmavarande barn.

Att Linas matkasse redan finns här är inget problem, enligt Mattias Nahlin.

– Det betyder att marknaden är lite redo, säger han.

Både Coop och Ica tillhandahåller möjligheten att beställa en matkasse i förväg via nätet, som man sedan hämtar i affären. På Coop forum i Söderhamn har möjligheten funnits i omkring två månader och kunderna ökar.

– Vi ser från vecka till vecka att det blir fler, säger butikschefen Niklas Tyni.

Äldre personer och barnfamiljer är de främsta kundgrupperna och de färdiga recepten uppskattas mest. Vad man ska äta till middag är inte det lättaste att komma på alla gånger. Även om det finns en uppsjö av recept på nätet att inspireras av är det enklare att få allting hopplockat.

– Ibland är det sådana ingredienser som man inte vet vilken hylla man ska finna dem i affären, det kan vara lite trixigt, säger Niklas Tyni.