Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon drabbades av depression som 14-åring – nu vill hon hjälpa andra

Petra Wikman vill vara en trygghet och kunna hjälpa andra människor. Hon vill kunna erbjuda andra den hjälp hon behövde och fick då hon som 14-åring drabbades av en svår depression.

I dag fyller Petra Wikman 18 år. Det firar hon med middag tillsammans med sin pappa på kvällen, och i morgon blir det firande med kompisarna på krogen.

Hon har några dagar ledigt innan sommarjobbet på Kullens äldreboende startar, och hon passar på att koppla av lite, och har också varit till Prag en vecka där hon hälsat på sin mormor.

– När jag och min bror var små var vi mycket i Prag, men ju äldre vi blivit ju kortare har besöken blivit. Det är skola och jobb och kompisar som gör att man inte kan stanna lika länge, men mormor blir överlycklig när hon får besök.

Läs även: Ida om förlossningsdepressionen: "Jag ville lämna tillbaka min dotter"

Och Petra, som tillbringat långa perioder under sin uppväxt i Prag, trivs där.

– Det är väldigt stor skillnad mot Hudiksvall och Sverige. Prag är väldigt mångkulturellt, det finns alltid saker att göra och titta på. Och det är en typisk turiststad, turismen har vuxit mycket de senaste åren. Jag skulle nog kunna tänka mig bo där.

I höst börjar Petra tredje året på vård- och omsorgsprogrammet. Att välja vård- och omsorg var ingen självklarhet för Petra, utan hon var från början inne på att gå samhälle. Men hennes egen erfarenhet gjorde att hon valde vård – och hon ångrar sig inte.

– Jag kan inte vara mer nöjd. Man brukar ju säga att delad glädje är dubbel glädje, och att jobba inom vården är väldigt givande. Man går alltid hem med en bra känsla i magen.

Exakt vad inom vården hon vill arbeta med vet hon inte.

– Det har varit mycket fram och tillbaka. Jag har varit inne på socionom, jag har funderat på sjuksköterska, vi får se vart det leder.

Läs även: En familj med många diagnoser: "Jag satt här och grinade i ett par månader"

Anledningen till att hon funderar på att utbilda sig till socionom, är för att hon vill kunna erbjuda andra den hjälp hon kände att hon ville ha när hon som 14-åring blev väldigt deprimerad.

– Det är så mycket som händer den där tiden, och man förstår inte vad det är och ser inte heller hur man förändras. Man har så mycket problem som inte tas på allvar av vuxna, de säger bara "det är puberteten."

Petra säger att det var många olika, små, anledningar som till slut fick bägaren att rinna över, och hon kan nu se vad det var som gjorde det, och hon har också lärt sig att hantera det under den här tiden.

– Jag var väldigt aggressiv och utåtagerande mot andra, och i dag förstår jag inte hur jag tänkte. Även om jag gått igenom det här; när perspektivet slår om förstår man inte riktigt vad det var som hände.

Det som fick Petra att komma ur depressionen var hennes pappa.

– Han hade specialvab i flera månader och såg till att jag sov, tog mina mediciner, och klev upp på morgonen. Jag var så pass deprimerad att jag inte ens brydde mig om att borsta tänderna på flera veckor, så den omsorgen behövdes absolut. Han var min fasta punkt i tillvaron och fanns tillgänglig dygnet runt, alltid beredd att hjälpa till.

Petras depression gjorde att hon missade en hel termin i årskurs 8, men då hon har lätt för sig i skolan läste hon igen det i nian.

Att ha pappa som sin fasta punkt under den här tiden betydde mycket för Petra.

– Det gjorde absolut att det gick fortare att komma ur det.

Läs även: Han vill uppmärksamma okänd sjukdom: "Betydligt fler som lider av det här än vad folk tror"

Hon tycker det är viktigt att våga prata om mental ohälsa, för det är viktigare än man tror.

– När en tonåring blir deprimerad kan det lätt misstolkas som att personen bara vill få uppmärksamhet, jag tror det är därför folk är rädda för att prata om det. För man vill inte ses som någon som kräver uppmärksamhet, men det är viktigt att man blir tagen på allvar. Problem som för en annan inte är några problem upplever man som enorma, och det är då det är viktigt att visa empati, men inte sympati. Sympatiserar man så lider man med den drabbade, med empati visar man förståelse.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!