Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon debuterar som författare

Profilen Iréne Hynes debuterar som författare – med en romantisk komedi om livet på landsbygden.

Mångsysslaren Iréne Hynes har många strängar på sin lyra. Hon började sitt liv i Hudiksvall, fortsatte sedan till Stockholm och bor numera i Bollnäs. Hon är utbildad journalist, har jobbat som modell för jeansmärket Gul&Blå, haft anställning på både reklambyrå och på NK samt varit stylist åt flera framstående svenska artister.

Nu kan hon lägga till ytterligare en titel på sitt visitkort: författare. I veckan debuterade hon med sin nya bok "Rubens skulle ha älskat mig".

– Jag har alltid älskat att skriva, ända sedan barnsben, säger Iréne Hynes.

Boken har beskrivits som "Bridget Jones på svenska" och är en lättsam romantisk komedi om småtjocka frisören Gunn, hennes liv och kärlekssökande – i en småstad väldigt lik författarens hemstad Bollnäs, och många andra i Hälsingland.

– Det är nästan en kärleksförklaring till orten och flera miljöer i boken är hämtade från min omgivning. Men det är ingen självbiografisk bok, allt är påhittat, men visst, det finns nog lite av mig i den också, säger Iréne Hynes.

Även om hon skrivit boken främst för att underhålla finns en del samhällskritik inbäddad mellan skratten. Titeln är till exempel en attack mot nutidens kvinno- och skönhetsideal – som förespråkar smala, sexiga kvinnor (Barock-konstnären Rubens målade i stället kvinnor med kurvor).

– Ja, lite allvar finns det med. Men helst vill jag att den som läser boken ska skratta lika mycket åt Gunns äventyr som jag gjorde när jag skrev den, säger Iréne Hynes.

Till helgen ska hon delta i den klassiska bokmässan i Göteborg.

– Det är fantastiskt att min bok har fått så mycket uppmärksamhet. Det visar att livet inte tar slut bara för att man fyllt 60, det är bara att köra på, säger hon.